Utena švenčia derliaus šventę ir gimtadienį

Šeštadienį Utenoje aštuntą kartą surengta respublikinė derliaus dienos šventė. Šiandien švenčiamas ir 747-asis Utenos miesto gimtadienis.

Derliaus diena skirta prisiminti senąją lietuvių mitologiją, padėkoti žemdirbiams ir kaimo žmonėms už gausias gėrybes, tautinių tradicijų ir kultūros puoselėjimą.

Oficialiai derliaus diena Lietuvoje minima nuo 2001-ųjų ir sutraukia tūkstančius dalyvių ir svečių iš įvairių Lietuvos regionų. Pirmąkart šis renginys įvyko Vilniuje, Žemės ūkio ministerijoje, vėliau dvejus metus buvo rengiamas Kaune, o nuo 2004 m., tapęs tradiciniu, kasmet organizuojamas vis kitame Lietuvos regione.

Derliaus dienomis visada stengiamasi pabrėžti etninį šalies regionų autentiškumą, atskleisti jų pasiekimus, todėl ir Utenos šventėje „Jievaro tiltas", kuri surengta pagal specialų scenarijų, dalyvauja visų Lietuvos apskričių atstovai.

Išskirtinio dėmesio sulaukė Utenos, Panevėžio ir Vilniaus apskričių savivaldybių ekspozicijos. Jose teatralizuotai pristatytas istorinis mėsos, duonos ir pieno kelias į šiandieną, jų vartojimo įpročiai skirtingais laikmečiais.

Daugybė svečių iš visos Lietuvos - žemdirbiai, kaimo verslininkai, visų apskričių ir savivaldybių amatininkai - pristatė būdingiausias savo krašto žemės ūkio sritis, tradicinius amatus, tautodailės dirbinius, patiekalus, krašto melodijas, dainas ir šokius. Tradiciškai pagerbti šauniausi ūkininkai, liaudies meistrai, amatininkai, menininkai ir respublikinio gražiausių sodybų konkurso nugalėtojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių