URM tikisi, kad Lietuva ir 2011 metais Gorui skirs apie 3 mln. litų

Užsienio reikalų ministerija tikisi, kad Lietuvos valdžia Afganistano Goro provincijos atkūrimui 2011 metais skirs panašią sumą kaip ir šiemet - apie 3 mln. litų.

"Konkrečių sumų negaliu įvardyti, jos bus panašaus dydžio. (...) Galiu patvirtinti tik mūsų politinį nusiteikimą. Afganistanas yra pagrindinė Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo šalis, todėl tikrai skirsime pagrindinį dėmesį", - žurnalistams sakė E.Bajarūnas, penktadienį pasibaigus Vilniuje vykstančiai konferencijai apie Afganistano atkūrimą.

Diplomatas teigė, kad Goro provincijos atkūrimo grupei vadovaujančiai Lietuvai Afganistanas svarbus ir dėl "bendro supratimo, kad reikia prisidėti", ir dėl šioje šalyje vykdomoje NATO misijoje dalyvaujančių karių saugumo. Tačiau diplomatas nesutiko, kad pastaruoju metu pablogėjusi saugumo situacija Gore yra nepakankamų Lietuvos investicijų į civilinius projektus rezultatas.

"Nemanyčiau, kad neinvestavimas, kaip jūs sakote, galėjo privesti. Taip, mes sunerimę, bet nevertiname, kad įvyko kažkoks sisteminis situacijos pablogėjimas. Goro provincija nėra vakuume, kaimyninėse provincijose vyksta koviniai veiksmai", - kalbėjo E.Bajarūnas.

Pasak jo, būtent dėl karinio Lietuvos buvimo į Goro provinciją buvo pritrauktos Jungtinių Valstijų, Jungtinių Tautų, Europos Sąjungos, Japonijos ir Graikijos lėšos. URM atstovo nuomone, tarptautinių partnerių investicijos Gore yra apie dešimt kartų didesnės nei Lietuvos.

Iki šiol sąlyginai ramia laikytoje Goro provincijoje Afganistano vakarinėje dalyje pastaruoju metu padažnėjo smurtinių išpuolių. Per paskutinį iš jų spalio viduryje šalia lietuvių karių stovyklos susisprogdino savižudis.

Šiuo metu Jungtinių Valstijų vadovaujamos tarptautinės pajėgos Afganistane stiprina spaudimą kovotojams, ypač neramiuose Afganistano pietuose. Šiemet konfliktas Afganistane jau nusinešė daugiau nei 600 užsienio karių gyvybes.


Šiame straipsnyje: Afganistanas,

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių