URM pasmerkė Lietuvos socialdemokratus

Grupės į Lietuvos Seimą ir Europos Parlamentą (EP) išrinktų socialdemokratų sprendimas pasirašyti deklaraciją, kurioje atmetamas nacių ir sovietų nusikaltimų sulyginimas, yra apgailėtinas, teigia užsienio reikalų ministro Audroniaus Ažubalio poziciją perdavusi atstovė spaudai Margarita Butkienė.

„Apgailėtina, kad Lietuvos socialdemokratai imasi politinių žingsnių priešinga kryptimi, negu kad eina visa Europa“, - pranešime cituojama ministro atstovė.

1942-ųjų Vanzė konferencijos, kurioje nacių lyderiai „galutinai išsprendė žydų klausimą“, 70 metų sukakčiai skirtą deklaraciją pasirašė aštuoni Lietuvos socialdemokratų partijai priklausantys politikai. Tai Seimo nariai Vytenis Povilas Andriukaitis, Justinas Karosas, Marija Aušrinė Pavilionienė, Julius Sabatauskas, Algirdas Sysas ir Birutė Vėsaitė bei europarlamentarai Vilija Blinkevičiūtė ir Justas Paleckis.

Socialdemokratų pasirašytoje deklaracijoje atmetamos pastangos „sumenkinti“ holokaustą manant, kad jis „prilygsta, yra panašus ar lygiavertis“ komunizmui.

Anot ministerijos pranešimo, toks pareiškimas prieštarauja 2009 metų Europos Parlamento rezoliucijai dėl Europos sąžinės ir totalitarizmo, kuria raginama rugpjūčio 23 dieną paskelbti visos Europos visų totalitarinių ir autoritarinių režimų aukų atminimo diena, bei tų pačių metų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Parlamentinės asamblėjos rezoliucijai dėl padalytosios Europos suvienijimo, smerkiančiai abu XX amžiaus totalitarinius režimus – nacių ir sovietų.

„Iš esmės tokia socialdemokratų retorika atkartoja Kremliaus ideologų nuostatas: Stalinas “geras„, o Hitleris – blogas. Rasti skirtumų tarp Hitlerio ir Stalino galima nebent jų ūsuose (Hitlerio jie buvo trumpesni). Abiejų totalitarinių ideologijų  išpažinėjus -  komunistus ir nacistus -  vienija neapykanta demokratijai. Jų padarytų nusikaltimų teisinė kvalifikacija yra visiškai vienoda: tai karo nusikaltimai, genocidas ir nusikaltimai žmogiškumui“, - ministro poziciją perdavė M.Butkienė.

Dokumentą pasirašiusieji nepritaria nacių ir sovietų nusikaltimų sulyginimui Europos istorijos knygose, pastangoms legalizuoti viešą svastikos demonstravimą, ko, anot jų, imasi fašistų ir rasistų grupės. Taip pat pasisakoma prieš siekį tą pačią dieną pagerbti holokausto ir sovietų režimo aukas.

Lietuva yra aktyviai prisidėjusi rengiant 2009-aisiais Vilniuje priimtą ESBO Parlamentinės Asamblėjos rezoliuciją, kuria, priešingai nei „Septyniasdešimties metų deklaracijoje“, sulyginami nacizmo bei stalinizmo nusikaltimai.

Šioje Lietuvos ir Slovėnijos parlamentarų inicijuotoje rezoliucijoje pritariama iniciatyvai rugpjūčio 23-iąją, kai buvo pasirašytas Ribbentropo-Molotovo paktas, pavadinti bendrai stalinizmo ir nacizmo aukų atminimo diena.


Šiame straipsnyje: socialdemokratai

NAUJAUSI KOMENTARAI

kas nežino

kas nežino portretas
kad didžioji dalis Lietuvos soceldemokratu tai buve koloborantai, argi gali draugas Kirkilas smerkti bendrapartieti Stalina????

pn

pn portretas
Aciu Paleckiui [beje ir uz sunu smeizika-fanatika paleckiuka] ir jo kompanijai kad pagaliau atsiskleide.Proga visiems pamastyti ar toli nusirito kelis kartus pavadinimus keitusi Brazausko partija nuo Rusijos komunistu.Niekas neneigia,kad issigimelis Hitleris ivygde siaubingus nusikaltimus zydams.Taciau lietuviams Stalino komunistai ziaurumu pranoksta Hitlerio fasistus.Vieni degino ir saude-kiti Sibire,Laptevu juros pakrantese mirtinai salde ,is gyvuliniu vagonu kudikius dar kvepuojancius i pusnis mete.Vieni lavonus uzkasinejo-kiti miesteliu aikstese niekino...Fasizmas ir komunizmas-broliai.Beje is vyresniojo-komunisto jaunelis[faktai zinomi] mokesi.Na o apie milijonus badu numarintus ukrainiecius,istremtas ir isnaikintas tautas musu komunisteliai tikrai zino.Kodel socialdenokratu elitas tai pamirso-atsakymas vienas;Jie tie patys KOMUNISTAI TIK SIANDIEN DAR IR MILIJONIERIAI

STOP KGB

STOP KGB portretas
Dėkojame Dievui už Tėvynę Lietuvą ir meldžiame, kad pedofilai, vagys, nusikaltėliai, KGB darbuotojai ir jų tarnai, gobšuoliai, egoistai, prisitaikėliai, parsidavėliai ir lietuvybės priešai būtų išaiškinti ir pašalinti iš Lietuvos gyvenimo, valdžios struktūrų. Kad vietoj jų ateitų dori, šeimos vertybes ir tautos gerovę ginantys ir kuriantys stiprūs, atsidavę amžinam gėriui žmonės, kurie neštų tikėjimą ir viltį, meilę žmogui ir saugią bei laimingą ateitį mūsų vaikams, tautai. Būk pagarbintas per amžių amžius Viešpatie, šlovė Tau aukštybėse ir Tavo valia tebūna įvykdyta. Dėkojam, kad išklausai šią maldą, saugok mūsų Lietuvą, prašome Jėzaus vardu, Amen.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių