URM: Palestinos priėmimas į UNESCO - per ankstyvas

Palestinos priėmimas į Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizaciją (UNESCO) apsunkins tarptautines pastangas ieškoti visiems priimtino sprendimo dėl palestiniečių valstybingumo siekio, trečiadienį pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM).

Taip ministerija komentavo poziciją pirmadienį balsuoti prieš Palestinos prašymą, kuriam pritarė dauguma pasaulio šalių, bet prieštaravo JAV ir Izraelis.

„Lietuva laikosi pozicijos, kad Palestinos prašymas tapti visaverte UNESCO nare yra ankstyvas. Tai vargiai prisidės prie spartesnio Palestinos klausimo sureguliavimo“, - sakoma URM pareiškime.

„Šis žingsnis veikiau apsunkins tarptautines pastangas sparčiau pasiekti visoms regiono partnerėms priimtiną, regiono taiką ir ilgalaikį stabilumą užtikrinsiantį sprendimą“, - teigia ministerija.

Anot URM, Palestinos priėmimas taip pat „politiškai ir finansiškai susilpnins pačią UNESCO“. Po Palestinos priėmimo Vašingtonas pagrasino nutraukti finansavimą šiai organizacijai.

Be Lietuvos, prieš Palestinos narystę balsavo tik 13 šalių, už buvo 107 valstybės, o 52 susilaikė. Europos Sąjungos (ES) šalių pozicijos išsiskyrė - po 11 balsavo už ir susilaikė. Prieš buvo penkios, be Lietuvos taip pasisakė Vokietija, Švedija, Čekija ir Nyderlandai.

Lietuvos URM teigia, kad „Lietuva rėmė ir rems dviejų valstybių sambūviu pagrįstą sprendimą, kurio pagrindu taikiai ir saugiai viena šalia kitos egzistuotų Izraelio valstybė ir nepriklausoma demokratinė Palestinos valstybė“.

„Formuluodami koordinuotą nacionalinę poziciją, remiamės politinės logikos, principingumo, nuoseklumo, pragmatizmo prielaidomis bei šalies strateginių ir saugumo interesų suvokimu“, - teigiama komentare.

Ministerija taip pat pažymėjo, kad Lietuva kasmet vykdo bent vieną vystomojo bendradarbiavimo projektą su Palestina savivaldos gebėjimų stiprinimo, nevyriausybinių organizacijų plėtros ir kitose srityse. Palestinos generalinės delegatūros Suomijoje vadovas Nabilas Darwishas Alwaziras šiais metais Lietuvos Vyriausybės buvo pripažintas Palestinos generalinės delegatūros vadovu su rezidavimo vieta Helsinkyje, primena ministerija.

Jungtinės Valstijos, kurios yra ištikimos Izraelio sąjungininkės, 1990 metais nutarė nefinansuoti jokių Jungtinių Tautų organizacijų, kurios priimtų Palestiną savo visateise nare. Tikėtina, jog dėl šio žingsnio UNESCO netektų 70 mln. JAV dolerių - 22 proc. savo metinio biudžeto.

JAV blokuoja Palestinos narystę Jungtinėse Tautose, tačiau dėl narystės UNESCO amerikiečiai veto teisės neturėjo.


Šiame straipsnyje: PalestinaUNESCO

NAUJAUSI KOMENTARAI

to URM

to URM portretas
pabuciuokit dar zydam i subine .

vytas

vytas portretas
kad Llietuva elgiasi neteisingai ir amoralaii ,pati tuo tarpu reikalaudama is kitu moralumo,,,,,,,,,jau dabar Iizraelis spartina Palestinos teritoriju okupacija statydamas naujakuriams namus ,,,,,,,, tai besalįgiškas Izraelio palaikymas ir niekas daugiau.....

U

U portretas
Galėtų prisiminti 20 metų senumo įvykius ir to meto Lietuvos norus būti visateise daugelio tarptautinių organizacijų nare. Bet jau pamiršo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių