URM neigia žiniasklaidos pranešimą apie referendumą dėl euro

Užsienio reikalų ministerija antradienį paneigė žiniasklaidoje pasirodžiusias spekuliacijas, kad Lietuva ir kitos Rytų Europos šalys svarsto galimybę rengti referendumus dėl narystės euro zonoje.

„Siekiui prisijungti prie eurozonos Lietuvos piliečiai jau pritarė 2003 metais vykusiame referendume dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje“, - BNS situaciją pakomentavo Užsienio reikalų ministerijos Spaudos ir viešųjų ryšių skyrius.

Įsivesti eurą Lietuva ir kitos valstybės įsipareigojo stodamos į Europos Sąjungą. Tačiau tam jos turi atitikti vadinamuosius Mastrichto kriterijus, tarp kurių yra infliacijos ir biudžeto deficito rodikliai.

Naujienų agentūra AFP pirmadienį pranešė, kad septynios euro zonai nepriklausančios Rytų Europos šalys įspėjo, jog gali surengti naujus referendumus dėl narystės bloke, jei bus pakeistos sutartys, siekiant sukurti glaudesnę euro zonos fiskalinę sąjungą.

Agentūra citavo diplomatinius šaltinius, esą Lietuva, Bulgarija, Čekija, Vengrija, Latvija, Lenkija ir Rumunija, kurios prisijungė prie ES 2004-2007 metais, sunerimusios dėl įsipareigojimo įvesti eurą pagal jų susitarimo sąlygas.

„Visos septynios šalys sutinka pareikšti, jog teisinio euro zonos statuso pasikeitimas gali pakeisti jų sutarčių sąlygas“, o tai gali “priversti jas surengti naujus referendumus", sakė neįvardytas diplomatas.

Vyriausybė tikisi, kad eurą Lietuva galės įsivesti 2014 metais.


Šiame straipsnyje: euraseuro įvedimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
Lietuvai euras reikalingas kaip suniui penkta koja
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių