Ukmergės miesto šventėje krizė buvo pamiršta

Visą savaitę Ukmergėje vyko įvairūs renginiai, skirti miesto šventei, kuri surengta Magdeburgo teisių grąžinimo Ukmergei 218-osioms metinėms pažymėti. Šventės organizatoriai miestelėnams ir svečiams parengė turiningą ir įvairiaspalvę programą.

Pirmą kartą - ir baltarusiai

Penktadienio pavakare Kultūros centre vyko Ukmergės krašto menininkų ir fotografų kūrybos darbų parodos atidarymas. Į jį buvo pakviesti ir miesto svečiai - delegacijos iš Didžiosios Britanijos, Vengrijos, Ukrainos, Latvijos, Švedijos ir Lenkijos.

Po atidarymo užsieniečiai nuvežti į Veprių laisvalaikio užimtumo ir turizmo filialą, kur organizuota konferencija „Tarptautinio bendradarbiavimo galimybės“.

Atnaujintame, naujomis spalvomis šviečiančiame pastate vykusio renginio metu prie kitų delegacijų prisijungė ir pirmą kartą Ukmergės miesto šventėje dalyvavę baltarusiai iš Žodino miesto.

Delegacijos papasakojo apie atstovaujamus miestus, vykdomą veiklą. Partneriai gerai žinomi, nes draugystė tęsiasi ne vienerius metus, tad nenuostabu, kad dideliame ekrane demonstruojamose nuotraukose užfiksuotos viešnagių akimirkos.

Labai įdėmiai išklausyta baltarusių delegacija, nes jie pirmą kartą prisistatė ne tik ukmergiškiams, bet ir kitiems užsieniečiams.

Mūsų pažintis su šio miesto žmonėmis užsimezgė po to, kai metų pradžioje į Ukmergę atvykęs Baltarusijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Dražinas pasiūlė draugauti su jo gimtojo miesto žmonėmis bei pakvietė nuvykti į svečius. Ukmergiškių delegacija Žodine viešėjo gegužės pradžioje, tuomet pakvietė šeimininkus ir į Ukmergę.

Žodinas yra apie penkiasdešimt kilometrų nuo Minsko, jame gyvena daugiau kaip 60 tūkstančių gyventojų. Čia yra žinoma visame pasaulyje „BELAZ“ gamykla, gaminanti karjerinius sunkvežimius, galinčius gabenti iki 320 tonų krovinius. Taip pat veikia ir kitos įmonės, išvystytas žemės ūkis, vykdoma kitokia veikla.

Vakaro metu delegacijos tarpusavyje bendravo, dalijosi įspūdžiais bei piešė bendrą paveikslą.

Šeštadienio rytą svečiai rinkosi į savivaldybės salę, kur juos oficialiai pasveikino rajono meras Algirdas Kopūstas. Kalbas sakė ir užsienio delegacijų vadovai. Visi apsikeitė dovanomis, suvenyrais.

Pakvietė į gatves

Tuo metu miesto gatvėse jau šurmuliavo šventės dalyviai. Centre vyko viešosios įstaigos Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centras organizuota informacinė akcija „Atplauk Šventąja į Ukmergę“.

Prie Kultūros rūmų sumontuotoje estradoje nuo pat ryto dainavo jaunieji atlikėjai, o Kultūros centro kiemelyje išsidėstė vykdomo švietimo mainų paramos fondo projekto „Grundtvig miestelis“ šeimininkai. Jie taip pat įrengė sceną, kur galėjo repetuoti, vaidinti visi norintys. Susidomėjusieji buvo mokomi lipdyti iš molio, velti, dekupažo paslapčių, piešti, o šokėjai smagiai kvietė į savo būrį ir žiūrovus.

Į šventę įsiliejo ir gausus moksleivių būrys - nuo „Vilkmergės“ skulptūros, esančios Pivonijos mikrorajone, pajudėję užupiečiai su kita kolona, atžygiavusia nuo Vytauto gatvės, susijungė prie piliakalnio. Čia atidengta emblema „Žalgirio mūšiui- 600“.

Po to mokiniai patraukė link centro, kur prasidėjo oficialus šventės atidarymas.

Jo metu grojo Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos re-prezentacinis pučiamųjų orkestras.

Sveikinimo žodžius susirinkusiems tarė rajono meras A. Kopūstas, Seimo nariai Loreta Graužinienė, Julius Veselka, užsienio delegacijų atstovai.

Po to nugriaudėjo trys patrankos šūviai - Žalgirio mūšio šešių šimtų metų jubiliejui paminėti, Lietuvos ir mūsų miesto klestėjimui bei paskelbė Ukmergės miesto šventės pradžią.

Pasibaigus atidarymo iškilmėms, senovės baltų kovos brolija “Vilkatlakai“ pristatė Žalgirio mūšio laikmečio šarvuotę ir kovas.

Daug dėmesio sulaukė gaisrininkų centre išrikiuota technika bei jų pasakojimai apie nelengvą ir pavojingą darbą. Norintieji galėjo atsigaivinti ugniagesių kas kelias minutes paleidžiamų vandens srovių purslais.

Technologijų ir verslo mokyklos originaliai iš autobuso sukonstruotas kabrioletas vežiojo po miestą.

Kaip visada, ypač didelį žiūrovų būrį subūrė motociklininkų pasirodymas, kurio metu demonstruotas figūrinis važiavimas motociklais.

Akį traukė ir fitneso atstovų parodomoji programa, medkirčių varžybos.

Vienu metu mieste vyko net trys koncertai - prie Laisvės paminklo grojo ir dainavo jaunimo roko grupė iš Šėtos, kurią pasikvietė veiklių verslininkų-vadovų klubas, prie Kultūros centro pasirodė miesto meno saviraiškos kolektyvai, o aikštėje prie „Gero skonio“ parduotuvės skambėjo tranki liaudies kapelų muzika.

Vėl tradiciškai organizuotas labdaros koncertas „Suteikime viltį pasveikti mažiesiems ukmergiškiams“. Deja, į salę susirinko labai mažai žiūrovų. Kalbėdamas susirinkusiems vienas šio renginio iniciatorių gydytojas Arūnas Jasaitis vis dėlto sakė, kad keli verslininkai, nors ir nedalyvauja koncerte, žadėjo paremti sergančių vaikų šeimas.

Skaitovas Viktoras Gerulaitis padėkojo tiems, kas „iškeitė saulę į tamsią salę“, ir pažadėjo, kad čia atliekama muzika bus tokia saulėta, kad visi šypsosis ir džiaugsis.

Iš tiesų besiklausantieji Kamilio Sen-Sanso „Žvėrių karnavalo“ buvo sužavėti atlikėjų Petro Geniušo, Indrės Baikštytės (fortepijonas), kvarteto “FortVio”, Virginijaus Prieskenio (kontrabosas), Vytauto Sriubikio (fleita), Romo Taločkos (klarnetas), Sauliaus Auglio (perkusija) profesionalumu ir talentingumu.

Vakare piliakalnio papėdėje surengtas baigiamasis miesto šventės koncertas, o naktį padangėje sublyksėjo įvairiaspalviai fejerverkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių