Ugnis gali įsiplieksti ir nuo stiklo šukės

Per praėjusią parą ugniagesiai 76 kartus gesino gaisrus atvirose teritorijose. Šiemet jau išdegė apie 5000 hektarų atviros teritorijos.

Daugiausia rūpesčių, nusistovėjus karštiems orams, ugniagesiams kelia gaisrai atvirose teritorijose, ypač kai ugnis įsismelkia į durpingą dirvožemį.

Nuo praėjusio sekmadienio buvo gesinama smilkstanti durpinga teritorija Trakų rajono, Onuškio seniūnijos Jurgionių kaime, kur degė durpinga pieva 5 ha plote. Vakar Rokiškio rajono, Juodupės seniūnijos, Vyžuonėlių kaime užsidegė supiltos durpės ir laukas aplink jas 70 hektarų plote. Gaisras - lokalizuotas, tačiau dar atskirais židiniais smilksta gabalinės durpės 10 ha plote. Nelaimės vietoje budi 9 ugniagesių mašinos. Smilksta durpingos pievos ir kituose Lietuvos rajonuose.

Nuo birželio mėnesio pradžios buvo užsidegę 30 sąvartynų įvairiose mūsų šalies vietose. Vienas iš didžiausių gaisrų kilo netoli Kretingos esančiame sąvartyne. Net 17 ugniagesių mašinų gesino šiukšles 6 ha plote. Daug pastangų reikėjo įdėti ugniagesiams, kovojant su ugnimi, Lapių sąvartyne, Kauno rajone.

Gaisrai atvirose teritorijose siaučia tai pat Latvijoje bei Estijoje. Latvijos ugniagesiai ir kariškiai kovoja su miško gaisru netoli Jūrmalos. Dega apie 30 ha miško paklotės, kurios vis nepavyksta užgesinti. Vakar užsidegė durpynas Rygos rajone, netoli Baložės. Dėl karščio rusena durpynai ir kituose Latvijos rajonuose. Be to, vakar užsidegė durpynas Estijoje. Dėl stipraus vėjo šis gaisras išplito iki 200 ha teritorijos. Netoli Narvos rusena 50 ha durpynas. Taip pat Estijoje dega miškai.

Tokius gaisrus ugniagesiams gesinti labai sunku, nes dažnai arti nėra vandens telkinių ir vyksta durpių giluminis degimas.

Dažniausiai tokius gaisrus sukelia neatsargūs gyventojai numetę neužgesintą nuorūką, degtuką arba palikę neužgesintą laužą.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prašo gyventojų šiuo karštu metu būti ypač atsargiems su ugnimi gamtoje ir dar primena, jog esant sausam ir karštam orui, kūrenti miške laužus draudžiama. Už tai piliečiai gali būti nubausti piniginėmis baudomis nuo 50 iki 100 litų, o sukėlus gaisrą, nuo 1000 iki 2000 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių