Ugniagesiai: mes – trečias brolis šeimoje

Po tragedijos Kudirkos Naumiestyje policija prasitarė apie pinigų, technikos ir žmonių trūkumą. Tačiau blogai ne tik angelams sargams – greitai ir ugniagesiai gali nespėti į pagalbą.

Trūksta drąsos?

Praėjusią savaitę Vyriausybėje apsilankę ugniagesių vadai neišgirdo nieko paguodžiančio – po krizės sumažintą finansavimą atgaivinti ruošiamasi europiniais pinigais. Bet piniginės injekcijos žadamos tik policijos ir pasienio reikmėms.

Kaip teigia Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Saulius Džiautas, susidaro įspūdis, jog ugniagesių vadovai mano, kad pas mus viskas gerai.

„Girdisi tiktai policijos komisaras Saulius Skvernelis, kuris garbingai stovi ir turi žodį, turi drąsos pasakyti tiesą, kokioje padėtyje atsidūrė tarnybos, nebijodamas prarasti savo postą. Kaip matau aš, tiek pasienio, tiek mūsų tarnybų vadai to nepadaro ir neatskleidžia tikrosios realybės“, – teigė taip pat Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 3-iosios komandos skyrininu dirbantis S. Džiautas.

Net batai suplyšę

Jeigu ne ugniagesių auksinės rankos, kuriomis patys remontuoja automobilius ir dirba kitus jiems nepriklausančius darbus, jie gyventų dar žiauriau nei policininkai.

„Galbūt mes laiko turime daugiau nei patrulis policininkas, nes jis gavęs instruktažą ir yra paleidžiamas į miestą patruliuoti. Mes mokomės iki 17 val., o paskui turime laiko pasitvarkyti patys. Jeigu atsivežame dažų ar tapetų, patys ir dažome, ir ištapetuojame sienas. Dar ir popieriaus išgalim patys nusipirkti. Jei mes neverkiame ir neviešinamos šios problemos, tai visai nereiškia, kad jų nėra“, – konstatavo ugniagesių interesams atstovaujantis S. Džiautas.

Į iškvietimus gelbėtojai vyksta pasikliaudami savo atmintimi ir orientacija, nes neturi navigacijos priemonių. „Be to, batai suplyšę, o uniformų buvome negavę trejus metus. Dabar jau gavome, bet ir jos – be antsiuvų, nežinia kur siūtos – tinka 50-as dydis, tačiau teko 56-as. Tai vat tokie kuriozai vyksta“, – toliau apie kasdienybę pasakojo skyrininkas.

Šiuo metu gelbėtojai dirba 1,16 etato, tai reiškia, kad trūksta 16 proc. ugniagesių.

„Mums, kaip profsąjungai, papildomo mokėjimo reikalauti privalu, juoba kai tai yra numatyta statute. Juk logiška, jeigu dirbu už 1,2 ugniagesio, tai toks ir turėtų būti mano atlyginimas“, – aiškino ugniagesių atstovas.

Rizikuoja gyvybe

Neseniai ugniagesiai gavo iš policijos raštą su informacija, kad pareigūnai ne visada pagelbės ugniagesiams. Pavyzdžiui, įvyksta avarija ir reikia aptverti teritoriją arba vyksta gaisras ir reikia sustabdyti eismą gatve. Iš to rašto gelbėtojai suprato, kad pareigūnai gali atvykti vėliau arba apskritai neatvykti, nes prioritetą teiks visai kitos kategorijos įvykiams.

„Departamentas ir ministerija patys nustato tokius įsakymus, kad mes negalime jų įvykdyti. Sakykime, mano komandoje yra cheminių incidentų likvidavimo automobilis. Jei kur nors išsilieja nežinomas skystis ar medžiagos, privalo važiuoti penkių ugniagesių ekipažas, jame turi būti apmokytas skyrininkas, o neseniai į įvykio vietą važiavome tik trise, vietoj skyrininko – paprastas ugniagesys“, – pasakojo S. Džiautas.

Dažniausiai į incidentus gaisrininkai važiuoja dviem skyriais – bent jau dviem automobiliais. Pirmajame skyriuje turi būti penki ugniagesiai, antrame – keturi. Šiuo metu leidžiama į gaisrą vykti tik septyniems ugniagesiams, taigi trūksta dviejų gelbėtojų, po vieną kiekvienam skyriui.

„Ką reiškia vieno gelbėtojo trūkumas? Ugniagesio darbe tai reiškia labai daug. Į žvalgybą eiti sudėtingo plano patalpose, pavyzdžiui, laiptinėje, dviese yra per mažai, reikia trijų žmonių, ir tai nustatyta įvairiose normose. O atvažiuoja keturių žmonių ekipažas, kurių vienas yra vairuotojas, tas, kuris paduoda vandenį ir prižiūri tvarką, visi sulenda į laiptinę – nėra pačių ugniagesių kam prižiūrėti. Jie rizikuodami savo gyvybe eina gelbėti“, – apie sudėtingą darbą pasakojo 3-iosios komandos skyrininkas.

Trūksta pajėgumų

„Paprasčiausiai Kudirkos Naumiestyje policijai nepasisekė, ji tapo aplinkybių auka. Pavyzdžiui, jeigu pasikartotų tokia nelaimė kaip Vilniuje 2007 m., kai per gaisrą žuvo penki žmonės, tai dabar bijau, kad aukų būtų gerokai daugiau, nes tuomet ugniagesių komanda buvo pilna“, – reziumavo S. Džiautas.

„Dideli gaisrai, cheminiai ar radiaciniai incidentai – visa tai kelia didelę grėsmę. Prisiminkim didelį gaisrą kaimynės Latvijos Alsungos pensionate ar tragiškus gaisrus Rusijos senelių namuose. Mes tokiu atveju nebūtume pajėgūs“, – pridūrė S. Džiautas.

Pradedančio ugniagesio „popierinis“ atlyginimas yra 1350 litų. Pusę metų dirbantis ugniagesys be šventinių dienų gauna apie 1100–1200 litų algos ir priedą už darbą naktimis.

„Policininkas, pradėjęs tarnybą, yra 5-os kategorijos statutinis pareigūnas, o ugniagesys pradeda dirbti tik nuo žemiausios – pirmos. Palyginti su policininkų darbo užmokesčiu, mes – trečias brolis šeimoje“, – lygino ugniagesių atstovas.


Šiame straipsnyje: ugniagesiaifinansavimaspolicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

ir dar verkia

ir dar verkia portretas
didziausi pijokai ir tinginiai tie ugniagesiai

Sūduvis

Sūduvis portretas
Komentatoriui neteisybę rašai. Jei ugniagesys miega tai labai gerai. Pagarba šiai profesijai. O dėl aprūpinimo tai valdžiai gėda. Gėda kad pinigai kišami į nepasotinamus niekam nereikalingus valdovų rūmus, gėda kad skiriama dar nepradėjusiųjų valdžiažmogių priedams, gėda kad skiriama atlyginimams vokieliuose atsiprašau kanceliarinėm išlaidom.

gelbetojai musu

gelbetojai musu portretas
ugniagesiai ir policija tai musu gelbetojai.nenurasykit nerekit ant policijos,jei ne policija i gatve neiseitume.vyrai pilstuku ir bambalinio prisigere ka isdarineja,jei nepades valdzia gaisrininkams ir policijai isvazines zmones i anglija namu statyt.tada i gatve neiseisim,as gerbiu musu gelbetojus
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių