Ugniagesiai įsigijo naujos technikos

Šiaulių apskrities ir Latvijos Žiemgalos regionų ugniagesiai atnaujino pasenusį technikos parką ir įsipareigojo padėti vieni kitiems nelaimės atveju.

Anot gelbėtojų, nors pagalbos sutarties pasirašymas ir tebuvo tik formalumas, tačiau dabar pasienio regione bus saugiau, praneša LTV „Panorama“.

Daugiausiai džiaugsmo – su nauja technika dirbantiems ugniagesiams. Vyrai jau gesino ne vieną gaisrą ir tikina, kad mašinoms lygių nėra.

Turėta sovietinė – dažnai griūdavo, užšaldavo čiaupai, per gaisrus būdavo gaištamos brangios minutės.

„Kadangi nuvežam didelį vandens kiekį, tai ir gesinimo darbas vyksta geriau. Ankščiau 2 kubai vandens buvo nuvežama, o dabar – 10. Tai – didelis skirtumas“, – sakė Joniškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos skyrininkas Arvydas Česnauskas.

Jelgavos ugniagesiai naują techniką gavo vos prieš porą dienų. „Mes dar mokomės, nes technika labai brangi. Be to, kadangi kopėčios ilgos, o mašiną sunku valdyti, mokomės įvažiuoti į kiemus“, – teigė Jelgavos ugniagesys Dzintars Solockis.

Devynios naujos ugniagesių mašinos kainavo septynis milijonus litų. Lietuviams atiteko vandenvežis, narų automobilis ir penkios automobilinės cisternos, latvių ugniagesiams – sunkioji automobilinė cisterna ir mašina su 42 metrų ilgio kopėčiomis.

Jelgavos ir Šiaulių ugniagesiai pasirašė ir sutartį – įsipareigojimą padėti vieni kitiems nelaimės atveju. Nors sutartis, anot gelbėtojų, tik formalumas.

„Ir anksčiau būdavo gaisrų ir nelaimių. Ir lietuviai atvažiuodavo padėti, ir mes atvažiuodavome. Niekada nebūdavo nesklandumų, visada vienas kitą suprasdavome ir bendrai dirbdavome“, – kalbėjo Latvijos valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vado pavaduotojas Maris Ziemelis.

Bene didžiausia nelaimė Latvijoje, kurią padėjo likviduoti ir Lietuva, įvyko prieš trejus metus. Baltarusijos teritorijoje išsiliejęs dyzelinas pateko į Dauguvos upę. Latviams reikėjo absorbuojančių boninių užtvarų, sorbentų.

"Pagalba avarijoms vandenyje yra reikalinga, nes visos upės iš Šiaulių regiono neša savo vandenis į Latviją. Kitas dalykas, tai geležinkelis, kuris kelia didelę grėsmę, ir, be abejo, gaisrai bei kitos gaivalinės nelaimės, apimančios abi teritorijas“, – pažymėjo Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Operacinio vadovavimo vyresnysis specialistas Irmantas Vaigauskas.

Didžioji dalis lėšų gauta iš Europos Sąjungos (ES) fondų. Panašų projektą vykdo ir Panevėžio bei Bauskės regionai.


Šiame straipsnyje: ugniagesiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių