Turkijos derybos dėl narystės ES gali pajudėti iš mirties taško

Turkijos derybos dėl narystės Europos Sąjungoje (ES) gali pajudėti iš mirties taško, ir šis klausimas bus Lietuvos pirmininkavimo ES darbotvarkėje šių metų antrąjį pusmetį, antradienį sakė prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas, komentuodamas artėjantį Turkijos prezidento vizitą Vilniuje.

„Lietuvai rengiantis pirmininkauti ES Tarybai nuo liepos 1 dienos, neišvengiamai vienas iš klausimų bus Turkijos derybos su ES dėl narystės, kurios ilgą laiką buvo užstrigę“, - interviu Žinų radijui sakė Laurynas Jonavičius.

„Pastaruoju metu, ypač dėl pasikeitusios Prancūzijos pozicijos, atsiranda ženklų, prošvaisčių, kad tos derybos vėl pajudės iš mirties taško, todėl Turkijos prezidento apsilankymas Lietuvoje susijęs ir su šiuo klausimu“, - kalbėjo prezidentės patarėjas.

L. Jonavičiaus teigimu, sparčiai ekonomiškai auganti Turkija tampa vis reikšmingesnės valstybė tiek ekonominiu, tiek energetiniu, tiek geopolitiniu požiūriu, jos vaidmuo ypač reikšmingas sprendžiant krizes Artimuosiuose Rytuose.

Turkijos prezidentas Abdullah Gul (Abdula Giulas) Lietuvoje viešės trečiadienį ir ketvirtadienį. Jį lydės gausi verslininkų delegacija. Į Vilnių Turkijos prezidentas atvyks iš Rygos.

Turkijos pastangos įstoti į ES pastaraisiais metais buvo įstrigusios. Iš 35 vadinamųjų derybų skyrių, dėl kurių turi susitarti šalys kandidatės, Ankara nuo 2005 metų, kai pateikė prašymą priimti ją į ES, yra pradėjusi derybas tik dėl 13.

Prieš vizitą Turkijos ambasadorius Lietuvoje Akinas Alginas interviu BNS sakė tikįs, kad dar šį pusmetį bus atnaujintos derybos dėl Turkijos narystės ES, o per Lietuvos pirmininkavimą antroje metų pusėje pavyks pradėti derybas dėl papildomų dviejų derybinių punktų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių