Turgui Panevėžyje groja laidotuvių maršą

Turgaviečių renesanso eroje Panevėžyje vienu turgeliu netrukus liks mažiau. Vakarinėje miesto dalyje nuo rudens planuojama uždaryti gyventojų itin lankomą „Žaros“ turgelį. Jo vietoje bendrovė „Palink“ užsimojo įkurdinti dar vieną „Cento“ prekybos centrą.

Darbo neteksiantys turgaus prekeiviai šokiruoti – į gatvę išmetami verslo liudijimus  įsigiję žmonės be pragyvenimo šaltinio lieka prieš pat grėsmingą šildymo sezoną.

Bendrovei „Palink“ priklausančiose patalpose jau aštuntus metus įsikūrę prekeiviai  žinios apie po trijų mėnesių nutraukiamas nuomos sutartis sulaukė šią savaitę registruotais laiškais.

Smulkieji verslininkai spėja, kad kraustytis jiems gali tekti gerokai anksčiau. Vietoje kviesto bendrovės generalinio direktoriaus pasikalbėti su turguje prekiaujančiomis moterimis atvykusi „Palink“ nuomos ir skolų administratorė pareiškė, esą bendrovė planavusi turgelį uždaryti jau nuo rugsėjo 1-osios, tačiau ketinimus atidėjo iki spalio vidurio.

Kodėl nuspręsta sunaikinti turgelį, prekeivių tvirtinimu, atstovė nė nesiteikė paaiškinti.

Be darbo ir be pajamų

Turgelyje pramoninėmis prekėmis, mėsos, duonos ir pyrago gaminiais, prieskoniais prekiauja 30 moterų. Iš jų tik viena kita pensininkė. Kone visos verslo liudijimus nusipirkusios iki metų pabaigos.

Išvarytos iš turgelio prekybininkės mato vienintelį kelią – į Darbo biržą. Įsidarbinti Panevėžyje, kur nedarbo lygis viršija šalies vidurkį, jos nemato jokių galimybių. Prekybininkių nuomone, net jei kitose miesto turgavietėse būtų joms vietos, turėtų praeiti nemažai laiko, kol atsirastų naujų nuolatinių klientų.

Nors iš prekybos turguje moterys tikina turtų nesusikraunančios, tačiau bent jau nėra prasiskolinusios. Turgelio uždarymas smulkiosioms prekybininkėms reiškia viena – skurdą. Net tapusios oficialiomis bedarbėmis moterys liktų be jokių pajamų, nes dirbusioms su verslo liudijimais nedarbo išmokos nepriklausytų.

„Nors iki pavasario dar leistų padirbti. Iš ko mokesčius žiemą mokėti neturint pajamų? Apie maistą turbūt turėsime pamiršti, net ir vienai bandelei per dieną nusipirkti reikia pinigų. O kiek mūsų moterų vienos augina vaikus, kiek paėmusių paskolų“, – į būrį susirinkusios juodomis spalvomis ateitį piešė išvaromos prekybininkės.

Kai kurios į žinią apie gresiantį nedarbą reagavo itin jautriai: ašaras besišluostančios moterys iš kišenių traukė validolio tabletes.

Už turgų renka parašus

Bendrovės planai aukoti turgelį prekybos centrui smulkiosioms verslininkėms nesuprantami. Jos abejoja, ar į už sienos įsikūrusią „Cento“ parduotuvę užsuktų tiek žmonių, jei ne turgelis.

„Mes „pampersais“, alkoholiu ir panašiais dalykais neprekiaujame. Tik dėl jų mūsų klientai į „Cento“ parduotuvę dar nueina. Bet kai turgelio čia neliks, „Cento“ pirkėjų sumažės taip, kad nežinia, iš ko iš viso išsilaikys. Labai mažai ateina žmonių, mėsą ar duoną perkančių ne pas mus, o parduotuvėje. Švenčių dienomis, net per Kūčias mus verčia dirbti, kad parduotuvė tuščia nestovėtų“, – stebėjosi moterys.

Jos netiki, kad turgelis bendrovei gali nešti nuostolius: mėsos pardavėja, turinti tik vieną šaldytuvą, už vietą po stogu per mėnesį sumoka 440 Lt nuomą.

Prekybininkės dar turi vilties, kad išsaugoti darbo vietas joms padės klientų palaikymas. Už tai, kad turgelio neuždarytų, jau surinkta bemaž 400 parašų. Keletą lapų su bent 100 parašų pardavėjos jau įteikė bendrovės atstovei.

Gresiantis uždarymas – pagrindinė šią savaitę turgelyje aptarinėjama tema. Ne vienas nuolatinis klientas, išgirdęs, kad nuo rudens gali tekti kulniuoti gerą gabalą kelio iki kito turgaus, pratrūksta plūsti prekybos centrą sumaniusius plėsti verslininkus.

Iš ilgametės darbo vietos išstumiamiems prekeiviams laisvų darbo vietų tikina galinti pasiūlyti dvi turgavietes Panevėžyje valdanti bendrovė „Kauptė“.

„Per abi turgavietes vietos 30-iai žmonių turėtume surasti“, – tvirtina bendrovės akcininkė Aldona Janavičienė.

Tačiau naikinamo turgelio prekybininkai tokiu pasiūlymų pernelyg nesidžiaugia. Jų nuomone, tik pusdienį veikiančiose turgavietėse klientų sulauktų gerokai mažiau nei iki vakaro dirbančiame „Žaros“ turgelyje.

Parduotuvė neišsitenka

Bendrovė „Palink“ patvirtino planuojanti dabartinėje turgaus teritorijoje plėsti savo valdomą „Cento“ parduotuvę. Be darbo palikdama daugiau nei 30 smulkiųjų prekybininkų, bendrovė savo ketinimus grindžia panevėžiečiams sukursianti darbo vietų ir pirkėjams pasiūlysianti naujų prekių.

„Su prekeiviais turime sutartis, todėl informavome juos apie planuojamus pokyčius pagal visas sutartyje numatytas sąlygas. Iš jų esame gavę laišką su pageidavimais pratęsti turgaus veiklą“, – pripažino „Palink“ komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta.

Arvydas

Šitame turgelyje apsiperku nuolat. Dažniausiai perku mėsos gaminius, vietoje man ir sumala. Būtų labai nepatogu, jei jį uždarytų. Tektų važiuoti į kitą, toliau esantį. Nors ir gyvenu šalia, bet jei ir atidarys čia „Cento“ parduotuvę, apsipirkti neisiu. Man labiau patinka kiti prekybos centrai.

 

Violeta

Ne taip dažnai, bet užsuku čia apsipirkti. Arti gyvenu, labai patogu, kad jis šalia. Turgelyje ieškau mėsos. Nežinau kodėl, bet man atrodo, kad iš turgaus mėsa skanesnė nei parduotuvėje. Gal šviežesnė, gal kitokios kiaulės. Žmonėms turgelis patinka, nemanau, kad reikėtų uždaryti.

 

Ona

Labai reikalingas turgelis. Kai tik ko prireikia, visada čia ateinu – ir mėsytės čia nusiperku, ir duonos, batono – visko. Gyvenu visai šalia turgelio, labai patogu čia apsipirkti. Labai negerai, jei uždarys.

Šiame straipsnyje: turgusPanevėžys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių