Trečiadienį pristatyta pensijų skaičiuoklė vėl veikia

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos trečiadienį pristatyta prognozuojamos pensijos skaičiuoklė, kuri turėtų padėti žmonėms apsispręsti dėl geriausio būdo kaupti pensiją, pradėjo veikti su sutrikimais.

9.30 val. interneto svetainėje www.pensijusistema.lt paskelbta skaičiuoklė apie 10 val. nebeveikė ir iki pietų buvo neprieinama, tačiau po pietų vėl veikė.

„Dėl didelio lankytojų skaičiaus susidūrėme su techninėmis problemomis, labai daug norinčių buvo pasitikrinti. Stengiamės kuo greičiau išspręsti problemas ir tikimės, kad greitai žmonės galės skaičiuoklę išbandyti. Tikėtina, kad tai įvyks dar šiandien“, - BNS apie vidurdienį sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėja viešiesiems ryšiams Vaida Vincevičiūtė.

Gyventojai, kurie iki šių metų pradžios pensijai kaupė privačiai, nuo balandžio iki rugsėjo mėnesio turi apsispręsti, ar jiems grįžti į „Sodrą:“, ar toliau kaupti privačiuose pensijų fonduose ankstesnėmis sąlygomis, ar tęsti kaupimą papildomai primokant savo lėšomis ir gaunant papildomą įmoką iš valstybės biudžeto.

Jei nurodytu laiku nepasirinks jokio varianto, pensijų kaupime gyventojas liks dalyvauti ankstesnėmis sąlygomis - į jo sąskaitą pensijų fonde bus pervedama tik nustatyta „Sodros“ įmoka.

„Kviečiame gyventojus įvertinti visus niuansus, aktyviai konsultuotis ir pasirinkti geriausiai jų asmeninę situaciją atitinkantį sprendimą. Kadangi nėra vieno teisingo sprendimo visiems, esame parengę specialią skaičiuoklę, kuris padės apsispręsti. Jos pateikiami duomenys yra labai preliminarūs, tačiau žmogus matys bendras tendencijas ir galės lengviau įsivertinti“, - pranešime spaudai sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas.

Ministerijos teigimu, skaičiuoklės duomenys nėra visiškai tikslūs, kadangi kiekvieno gyventojo situacijai įvertinti reiktų įvesti labai daug sąlygų. Šis įrankis, atsižvelgiant į įvestą žmogaus amžių, lytį, gaunamas pajamas, darbo stažą, dalyvavimą privačiame kaupime, preliminariai įvertins, kokią pensiją žmogus gautų ateityje, jei iki pensijos dirbtų tokiomis pat sąlygomis kaip nurodė.

Pernai lapkričio viduryje Seimo patvirtintose Pensijų sistemos reformos įstatymo pataisose numatyta, kad „Sodros“ pervedimai į antros pakopos pensijų fondus nuo 2013 metais padidinami iki 2,5 proc., nuo 2014-ųjų pradžios sumažinti iki 2 proc., bet nuo 2020 metų - padidinti iki 3,5 procentų.

Taip pat numatyta, kad nuo 2014 metų sausio 1 dienos į pensijų fondus asmuo galės mokėti papildomą 1 proc. dydžio kaupiamąją įmoką, o iš valstybės biudžeto galės gauti papildomą skatinamąją įmoką, kuri sudarytų 1 proc. vidutinio darbo užmokesčio šalyje. Nuo 2016-ųjų abi šios įmokos būtų padidintos iki 2 procentų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

piliete

piliete portretas
kol Sodrai vadovaus Mindaugas Sinkevicius konservatorius ir be darbo patirties ir jo viesuju rysiu specialistas priestaringai vertinamo Matuzo padejejas Martyna Zilionis tol bus visokiu trikdziu, nes nera kvalifikacijos

gavno

gavno portretas
ten, o ne skaiciuokle. Nieko suprast neina, atlyginimai is lempos, skaiciuoja su didele paklaida.. Kazkoks lochatronas

ja-ja

ja-ja portretas
kaip skaiciot kad nesamones rodo , uzpildziau visa lentele o ten domenis is lubu, zodziu bardakas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių