Tęsiasi Europos vadovų tarybos susitikimas

Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus dalyvauja Europos vadovų tarybos susitikime. Kartu su kitais ES šalių lyderiais V.Adamkus pasveikino Slovakiją, kuri nuo 2009 metų įsilies į bendros ES valiutos erdvę, ir išreiškė viltį, kad euro zona išliks atvira tolesnei plėtrai integruojant sparčiai augančias ES šalis nares.

Pirmoje Europos vadovų tarybos sesijoje buvo svarstomos greitai kylančių maisto ir naftos kainų politinės pasekmės bei priemonės, kurios galėtų sumažinti kainų augimo padarinius. Šalies vadovo nuomone, ES savo diskusijose neturėtų apsiriboti tik naftos, tačiau aprėpti ir energetikos kainas. Tai ypač svarbus klausimas Lietuvai, kuri patiria staigų maisto ir energetikos kainų didėjimą.

Lietuvos vadovas sveikina Europos Komisijos įsipareigojimą išnagrinėti išorinių veiksnių įtaką energetikos išteklių kainoms.

Prezidentas mano, kad šiuo metu aktualiusia yra garantuoti vieningos rinkos funkcionavimą, plėtoti  konkurenciją ir padėti žemės ūkiui prisitaikyti prie didėjančios paklausos. Lietuvos Prezidentas taip pat siūlo Europos Komisiją įvertinti dabar taikomų Bendros žemės ūkio politikos priemonių įtaką maisto produktų kainoms.

Vadovų vakarienės metu toliau buvo svarstomos maisto ir naftos kainų kilimo politinės pasekmės ir galimų padarinių mažinimo priemonės, taip pat aptarta situacija, sususidariusi po referendumo Airijoje, kurio metu nepritarta Lisabonos sutarčiai.

Šiandien šiuo klausimu diskusijos bus tęsiamos toliau.

Prezidento spaudos tarnyba



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių