Teršalai Panevėžyje gąsdina paslaptingumu

Ekologai skambina pavojaus varpais: dėl nenustatytų priežasčių oro tarša Panevėžyje viršijo leistiną normą.

Ištirti, kokios kilmės teršalais sekmadienį ir pirmadienį kvėpavo panevėžiečiai, Savivaldybės biudžete lėšų nėra.

Sirupio gatvėje veikianti stacionari oro taršos matavimo stotelė šiomis dienomis užfiksavo 57–57,2 mikrogramų kietųjų dalelių kubiniame metre. Leistina norma siekia 50 mikrogramų.

„Nežinia, kodėl padidėjo oro tarša. Objektyvių priežasčių tam, rodos, nėra. Tomis dienomis aplinkui Panevėžį neužregistruota gaisrų, vėjo, galėjusio pakelti dulkes į orą, irgi nebuvo, tačiau net plika akimi buvo galima pastebėti tvyrantį tarsi rūką“, – teigė miesto Savivaldybės Ekologijos skyriaus vedėja Zita Tverkutė.

Ekologės nuomone, savaitgalį ir savaitės pradžioje teršalus į Panevėžį atnešė besikeičiantys atmosferos srautai.

Nors oro tarša leistiną normą viršijo tik šiek tiek, tačiau Z.Tverkutė pripažino negalinti garantuoti, kad tai tikrai neturės įtakos žmonių sveikatai.

„Jei Lietuvą pasiekė debesys iš po Černobylio katastrofos užterštų ir degančių Rusijos teritorijų, jie gali būti užteršti radioaktyviuoju ceziu. Bet tai tik įtarimai, nes teršalų kilmės nustatyti negalime. Panevėžiui neužtenka pinigų gatvėms pašluoti ir palaistyti, jei dar paprašyčiau lėšų oro taršos tyrimams, likčiau nesuprasta.

Panevėžys – ne išimtis, pinigų tokiems tyrimams neturi ir kitos savivaldybės“, – įsitikinusi ekologė.

Pasak jos, Vilniaus laboratorijose atliekami tokie tyrimai kainuotų 40 tūkst. litų ir daugiau.

Gresia baudos

Įsivyravus karštiems, sausiems ir ramiems orams pablogėja teršalų išsisklaidymo sąlygos, todėl Visuomenės sveikatos centro specialistai tokiomis dienomis rekomenduoja kuo mažiau būti lauke, patalpoms vėdinti naudoti kondicionierius. Oro taršai ypač jautrūs kūdikiai ir vaikai iki penkerių metų, nėščios moterys, vyresnio amžiaus žmonės. Į oro taršą jautriau gali reaguoti sergantieji kvėpavimo ir kraujotakos sistemos ligomis. Pasijutus blogai patariama tuojau pat kreiptis į medikus.

Panevėžyje per šiuos metus registruotos jau 32 dienos, kai oro tarša viršijo leistiną normą. Aplinkos ministerijos savivaldybėms nustatytas užterštų dienų limitas – 35 dienos. Viršijus nustatytą normą gresia bauda.

„Kai nėra pinigų oro taršos tyrimams, nežinome, už ką mes turėtume mokėti baudą – ar dėl to, kad patys gatvių nenusiplovėme, ar kad oro srautai iš kažkur į Panevėžį atnešė teršalų“, – piktinosi Z.Tverkutė.

Radiacija nepasiekė

Nerimauti dėl iš Rusijos atplaukusio radiacija užterštų debesų šleifo nėra priežasčių – tvirtina Radiacinės saugos centro direktoriaus pavaduotojas Julius Žiliukas.  Jo tikinimu, Rusijos Biansko srityje, kuri yra užteršta po Černobylio katastrofos, yra įvykę keletas gaistų, tačiau jie buvo greitai užgesinti ir susiformavusių radioaktyviųjų debesų nėra.

„Kaip teigė Rusijos informacijos priemonės, gaisrai buvo užgesinti per dvi valandas. Mes neturime žinių, kad užteršti miškai vėl būtų pradėję degti, todėl negalime tvirtinti, kad yra susidarę radiacija užteršti debesys“, – tvirtino J.Žiliukas.


Šiame straipsnyje: teršalaiPanevėžys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių