Televizijų gedulas: nuo liūdesio iki „Simpsonų“

Dėl šalyje paskelbto trijų dienų gedulo televizijos keitė programas. Bet akibrokštų neišvengta. Ketvirtadienį LTV, BTV ir LNK tiesiogiai transliavo Prezidento Algirdo Brazausko laidotuves, o TV3 rodė "Simpsonus".

Programose – liūdesys ir juokai

Nacionalinis transliuotojas ir komercinės televizijos prie valstybinio gedulo pirmiausia priderino savo logotipus – juos išblukino, juodu kaspinėliu perrišo.

Tiesa, LNK iš karto pareiškė, kad savo programą pakoreguos nežymiai. Jos pozicija – reikia ne verkti, kad žmogus išėjo, o džiaugtis, kad jis buvo. Duoklę Prezidentui ši televizija atidavė parodžiusi specialią laidą "Paskutinė Prezidento A.Brazausko darbo diena Prezidentūroje" ir laidą "Kakadu" apie juokaujantį, šokantį, "darantį gramą" ir vaikštantį po statybas Prezidentą. Linksmi, šilti vaizdai iš Prezidento gyvenimo buvo kartojami iškart po jo laidotuvių transliacijos.

BTV jau praėjusio šeštadienio vakarą iš programų tinklelio išbraukė pramogines laidas, o pirmadienį parodė Vytauto Matulevičiaus specialią laidą "Algirdo Brazausko fenomenas".

Kukliausi buvo TV3 programos pokyčiai, nors apie juos pranešta bene garsiausiai. Nuo antradienio iki ketvirtadienio vietoje "Aistrų pakrantės" ji transliavo "CSI trilogiją", o Vakaro žinias šiek tiek pavėlino.

Priversti atsisakyti reklamos

Kaip ir priklauso, pagrindinės gedėtojos vaidmenį prisiėmė Lietuvos televizija. Ji ne tik prisodrino programą laidomis ir filmais apie velionį Prezidentą, bet ir užsklandas, vinjetes užtildė bei visas tris gedulo dienas atsisakė reklamos.

Šis žingsnis – skausmingas LRT kišenei. Tačiau jį žengti įpareigoja Lietuvos Nacionalinio radijo ir televizijos įstatymas. Jis reklamą draudžia transliuojant valstybinės reikšmės renginius, laidas vaikams bei gedulo dienomis.

O komercinėms televizijoms tokio įpareigojimo nėra, todėl jos su nacionaliu transliuotoju nesolidarizavosi ir prie reklamos bado akcijos neprisidėjo.

Specialios laidos ir vedėjai

Ketvirtadienį, Prezidento A.Brazausko laidotuvių dieną, atsisveikinimą LTV pradėjo šv.Mišių transliacija iš Vilniaus arkikatedros bazilikos. Transliavo ir užsienio valstybių vadovų, diplomatų, Vyriausybės atsisveikinimus su velioniu, ir karsto išnešimą.

Į gedulingą ceremoniją su LTV taip pat įjungė LNK bei BTV. LNK eteryje tiesioginė atsisveikinimo laida gimė natūraliai – ją vedė televizijos žurnalistė Nemira Pumprickaitė, penkerius metus dirbusi premjero pareigas ėjusio A.Brazausko atstove spaudai.

BTV surengė specialią laidotuvių transliaciją, kurią iš studijos žiūrovams stebėti padėjo žurnalistas Aurimas Perednis, buvęs Prezidento patarėjas Vilius Kavaliauskas bei istorikas Algimantas Kasparavičius.

LRT nepadėjo kolegoms

Žiūrovai pastebėjo, kad LNK ir BTV ketvirtadienio tiesioginės transliacijos iš Vilniaus Antakalnio kapinių – identiškos, tik LTV – kitoniška. Paklausta priežasties, BTV neslėpė pasipiktinimo ir nuoskaudos dėl nacionalinio transliuotojo elgesio.

"Siūlėme LRT surengti bendrą laidotuvių ceremonijos transliaciją. Patys turime kilnojamąją televizijos stotį (KTS), palydovines antenas, visas galimybes, bet LRT vadovas Audrius Siaurusevičius pareiškė, kad savo signalo niekam neduos. Dėl to kapinėse, kur vietos ir taip nedaug, skirtingoms KTS reikėjo alkūnėmis stumdytis. O mes savo signalą draugiškai atidavėme LNK", – portalui aiškino BTV savireklamos vadovas Laimis Benys.

Pasak jo, bendra transliacija būtų atsiėjusi pigiau, be to, bent per gedulą vertėtų prisiminti kolegiškumo principą. Juk kai lenkai savo prezidentą laidojo, tai ne tik tarpusavyje, bet ir su visu pasauliu TV signalu dalinosi.

TV3 gedulas – su "Simpsonais"

Kitu keliu Prezidento laidotuvių dieną nuėjo TV3. Nei liūdesio, nei prisiminimų apie Prezidentą jos programoje nebuvo.

Į užuominas, kad galėjo pasinaudoti savuoju sraigtasparniu ir parodyti unikaliai nufilmuotų vaizdų iš laidotuvių, TV3 atsakė lakoniškai: "Nė nesvarstėme". Visų pirma dėl to, kad dėl laidotuvėse dalyvavusios Prezidentės Dalios Grybauskaitės ir kitų ypatingų asmenų saugumo skraidyti sraigstasparniais virš jų galvų nevalia.

TV3 nutarė išsiskirti iš kitų transliuodama savo įprastą programą. Rodos, nieko blogo – TV3 labai praktiškai žiūri į situaciją, nes nepakonkuruosi, kai visi kanalai pučia į vieną dūdą.

Tačiau kai kitos televizijos pradėjo atsisveikinimo su Prezidentu ceremonijas, TV3 kvietė žiūrėti... animacinius filmukus: "Rožinės panteros nuotykiai", "Tikruosius pabaisas", "Legenda apie Tarzaną" ir "Simpsonus".

Kaip veidu į purvą

"Pirmiausia mane nustebino TV3 kolegos, kurie išplatino pranešimą apie programos pakeitimą kaip kokią sensaciją. O serialas "Simpsonai" Prezidento laidotuvių valandą – atsiprašau, bet tai – kaip veidu į purvą nukristi", – svarstė BTV savireklamos vadovas L.Benys.

LNK sakė taip pat nė minties neturėjusi žiūrovams tokią dieną įbrukti įprastą "muilo operą". "Nerodėme nei animacijos, nei dramos, nes esame visuomeniška televizija. Mums ne tas pats, kas vyksta Lietuvoje. Transliavome Prezidento laidotuves, nes norime būti arčiau žmonių ir perteikti tai, kuo jie gyvena", – sakė LNK atstovas spaudai Gediminas Malaškevičius.


Šiame straipsnyje: Brazauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių