Teismui perduodama byla dėl vokeliuose mokėtų algų

Panevėžio prokurorai penktadienį teismui perduos baudžiamąją bylą dėl neteisėto darbo užmokesčio mokėjimo vokeliuose mėsos perdirbimo bendrovėje „Krekenavos agrofirma".

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, akcinėje bendrovės „Krekenavos agrofirma" dirbantiesiems buvo mokamas ne tik sutartyse numatytas darbo užmokestis, bet ir papildomas atlyginimas. Už darbą buvo atsilyginama maisto produktų paketais, nemokamu maitinimu.

2005 ir 2006 metais, pagal byloje surinktus duomenis, bendrovė turėjo sumokėti valstybei 188 tūkst. 986 litus mokesčių.

Panevėžio apygardos prokuratūra praneša, kad ikiteisminis tyrimas dėl nusikaltimų finansų sistemai baigtas - šios prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Gediminas Marcinkevičius miesto apylinkės teismui perduoda bylą kartu su pareiškimu dėl proceso užbaigimo baudžiamuoju įsakymu.

Pasak prokuratūros pranešimo, šioje byloje kaltinimai dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo pareikšti juridiniam asmeniui - bendrovei „Krekenavos agrofirma" ir jos generaliniam direktoriui Anicetui Daukšui.

Atliekant tyrimą buvo nustatyti buhalterinės apskaitos įstatymo, taip pat kai kurie darbo įstatymo ir kiti pažeidimai.

Ikiteisminį tyrimą didelės apimties byloje, kurią sudaro 41 tomas, atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Panevėžio apskrities skyriaus pareigūnai. Jie apklausė apie 400 liudytojų, atliko prokuroro paskirtas ekspertizes, patikrinimus.

Ikiteisminį tyrimą kontroliavęs prokuroras G.Marcinkevičius teigia, kad kaltinamųjų padarytose veikose buvo nustatyti požymiai nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso straipsnyje dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Pagal Lietuvos buhalterinės apskaitos pagrindų įstatymo straipsnių nuostatas, visos ūkinės operacijos turi būti pagrįstos apskaitos dokumentais. „Krekenavos agrofirma" papildomai išmokėto darbo užmokesčio nepagrindė apskaitos dokumentais, padarė kitus pažeidimus. 

„Nusikalstamų veikų, už kurių padarymą gali būti skiriama tik bauda arba ši bausmė yra numatyta kaip alternatyvinė, nagrinėjimo teisme gali ir nebūti, o bausmė paskiriama teismo baudžiamuoju įsakymu", - sako prokuroras G.Marcinkevičius. Pasak prokuroro, teismo baudžiamojo įsakymo priėmimo procesas taikomas tik tais atvejais, kai kaltininkas atlygina ar pašalina padarytą žalą, kaip ir buvo padaryta šiuo atveju, tai yra bendrovė sumokėjo apie 190 tūkst. litų jai priskaičiuotų mokesčių valstybei. 

Panevėžio apygardos prokuratūra dėl nusikaltimų finansų sistemai pernai perdavė 45, šiemet - 22 baudžiamąsias bylas, kuriose ikiteisminį tyrimą atliko FNTT Panevėžio apskrities skyriaus pareigūnai.

Įstatymas asmeniui, kuris apgaulingai tvarkė įmonės buhalterinę apskaitą arba nuslėpė, sunaikino, sugadino apskaitos dokumentus, jeigu dėl to negalima visiškai arba iš dalies nustatyti įmonės veiklos, jos ūkinės, finansinės būklės ar rezultatų, įvertinti turto, numato baudą, areštą, arba laisvės atėmimo bausmę iki ketverių metų.

Apie atlyginimų mokėjimą vokeliuose susitikime su Darbo partijos lyderiu, įmonės akcininku Viktoru Uspaskichu viešai prabilo buvusi „Krekenavos agrofirmos" darbuotoja Dalia Budrevičienė. Ji buvo atleista iš darbo, tačiau po ilgo bylinėjimosi gavo kompensaciją. Nuo patirto streso moteris sunkiai susirgo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių