Teismas: VTEK negalėjo vertinti V.Tomaševskio elgesio

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) panaikina Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimą esą Lenkų rinkimų akcijos lyderio, europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio viešas elgesys nerodo pagarbos žmogui ir valstybei, teisingumui, nedidina pasitikėjimo valstybe ir jos institucijomis.

Teimas išaiškino, kad toks VTEK sprendimas yra neteisėtas, nepagrįstas, todėl turi būti panaikintas.

Kaip rašoma teismo sprendime, VTEK nėra kompetentinga atlikti tyrimą dėl asmens, esančio Europos parlamento nariu, elgesio, kuriuo pažeidžiami Kodekse numatyti valstybės politikų elgesio principai ir nuostatos.

Europos Parlamento nariams Kodeksas yra taikomas, tačiau tik tiek, kiek jų elgesio nereglamentuoja Europos Parlamento priimti teisės aktai ir Lietuvos Respublikos įstatymai bei kiti teisės aktai.

Aplinkybė, kad V. Tomaševskis yra ne tik Europos parlamento narys, bet ir parlamentinės politinės partijos - Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - pirmininkas, nesudaro prielaidų teigti, kad VTEK buvo kompetentinga atlikti tyrimą.

Be to, VTEK, teismo sprendimu, pasisakydama dėl V.Tomaševskio elgesio neatitikimo Kodekse įtvirtintiems valstybės politikų elgesio principams, jokių objektyvių duomenų, pagrindžiančių tokius teiginius, neturėjo.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Priemname, kad VTEK sausio 21-ąją paskelbė, kad V.Tomaševskio "viešas elgesys ir pasirinkta veiklos forma nerodo pagarbos žmogui ir valstybei, teisingumui, nedidina pasitikėjimo valstybe ir jos institucijomis".

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) kritika europarlamentarui yra sulaukusi ir EP Teisės reikalų komiteto dėmesio. Šis komitetas jau yra svarstęs šį klausimą, o kovo pabaigoje BNS šaltiniai pranešė, kad per uždarą komiteto posėdį daugelį komiteto narių "nustebino ir papiktino" VTEK laiškas.

VTEK pareiškimą sausio mėnesį priėmė reaguodama į Lietuvos Sąjūdžio kreipimąsi. Organizacijos vardu išplatintą kreipimąsi pasirašiusiam konservatoriui parlamentarui Rytui Kupčinskui užkliuvo V.Tomaševskio teiginiai per susitikimą su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso (Žozė Manueliu Barozu), taip pat Lenkijos europarlamentarų laiškas Europos Parlamento vadovui Jerzy Buzekui (Ježiui Buzekui).

Rugsėjį V.Tomaševskis J.M.Barosso klausė, ar jam žinoma, kad tautinių mažumų teisės Lietuvoje regresuoja, o lenkų mažuma Lietuvoje diskriminuojama.

Lietuvoje gyvena per 200 tūkst. save lenkais laikančių žmonių. Tai didžiausia tautinė mažuma Lietuvoje.

 


Šiame straipsnyje: TomaševskisVTEKLenkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių