Teismas leido suimti Lietuvos pašto generalinį direktorių (papildyta)

Lietuvos pašto generalinis direktorius Andrius Urbonas suimtas dviem savaitėms, nors bylą tiriantys prokurorai jį prašė įkalinti trims mėnesiams.

Individuali veikla

A.Urbonui yra pareikšti įtarimai dėl didelės vertės turto prievartavimo organizavimo ir pasikėsinimo sukčiauti įgyjant didelės vertės svetimą turtą.

Nusikaltimai, kuriais kaltinamas Lietuvos pašto generalinis direktorius yra susiję su jo ankstesniu darbu „Swedbanke“, tačiau, kaip portalui teigė šio banko Komunikacijos skyriaus vadovė Jorūnė Juodžbalytė, nusikalstama veika prasidėjo jau po to, kai A.Urbonas išėjo iš banko.

„Tai buvo jo individuali veikla“, - kalbėjo banko atstovė.

Pats A.Urbonas kaltu neprisipažįsta. Jis teisme pasinaudojo savo teise ir parodymų nedavė.

Sprendimu nepatenkinti

Skirdamas Lietuvos pašto direktoriui suėmimą, teismas konstatavo, kad kol tyrimas yra pirminėje stadijoje, A.Urbonas turėtų būti suimtas. Kitaip, teismo nuomone, jis gali daryti poveikį dar neapklaustiems liudytojams, kitiems su byla susijusiems asmenims, sunaikinti ar paslėpti daiktinius įrodymus.

Suimtojo advokatas Saulius Juzukonis teigė, kad jo ir jo kliento toks teismo sprendimas netenkina.

„Mūsų netenkina teismo sprendimas. Manau, kad pagrindo tikrai nebuvo, nes tyrimas seniai pradėtas“, - kalbėjo S.Juzukonis.

Paklaustas, ar tai susiję su A.Urbonu darbu banke, S.Juzukonis atsakė: „Pagal įtarimą yra tokių duomenų, kad galėjo, bet jis tuo metu nedirbo banke. Manau, tai bus nustatyta per tyrimą“.

Šią teismo nutartį per 20 dienų galima apskųsti aukštesnės instancijos teismui. Ar jie šia teise pasinaudos, S.Juzukonis sakė nežinantis.

Tyrimą inicijavo „Swedbank“

Šis tyrimas buvo pradėtas pernai rudenį. Jį inicijavo A.Urbono buvusi darbovietė - „Swedbankas“. Pasak J.Juodžbalytės, banką pasiekė informacija, kad kažkokie asmenys kreipiasi į jų klientus ir siūlo savo paslaugas, esą jai jiems sumokės, jie tarpininkaus tarp banko ir kliento.

Klientams buvo žadama, kad tokiu atveju banko sprendimai jiems bus palankūs. Dažniausiai tokius pasiūlymus išgirsdavo verslininkai planavę paimti paskolas ir asmenys, kurie dėl finansinių sunkumų negalėjo susimokėti paskolų ir jų palūkanų.

Vieniems buvo siūloma padėti gauti paskolas lengvatinėmis sąlygomis, kitiems - atidėti paskolų mokėjimo terminus.

Šios tarpininkavimo "paslaugos", banko duomenimis, buvo siūlomos 2009 metais. Įtariama, kad A.Urbonas informaciją apie klientus gaudavo iš savo buvusių bendradarbių. Kas jie tokie, prokurorai bando nustatyti.

Pretenzijų neturėjo

Sužinoję apie jų vardu veikiančius tarpininkus, „Swedbank“ atstovai kreipėsi į teisėsaugininkus. Pradėtas tyrimas. Prieš mėnesį buvo suimti du šio tarpininkų tinklo nariai, o pirmadienį ir A.Urbonas, kuris, kaip manoma, ir vadovavo visai šiai aferai.

Visiems trims pareikšti įtarimai. „Jis iš banko išėjo abiejų šalių susitarimu. Kai jis dirbo pas mus, mes jam jokių pretenzijų neturėjome“, - sakė J.Juodžbalytė.

Kol vyksta tyrimas, „Swedbank“, bijodami pakenkti tyrimui, daugiau informacijos neteikia.

„Vykdant ikiteisminį tyrimą bankas teikia visą reikalingą informaciją ir bendradarbiauja su atitinkamomis institucijomis, kurios vykdo šį ikiteisminį tyrimą. Kol vyksta tyrimas, nenorėdami jam pakenkti, daugiau detalios informacijos šiuo metu pateikti negalime“, - rašoma „Swedbanko“ pranešime spaudai.

Bankas perspėja savo klientus, kad jie nesinaudoja jokių tarpininkų konsultacijomis ir sprendimus dėl bendradarbiavimo su klientais priima patys.

„Swedbank“ prašo klientų atkreipti dėmesį ir skatina klientus nedelsiant kreiptis į banką, gavus įtartinų pasiūlymų, siūlančių už asmeninį atlygį vienas ar kitas banko paslaugas. 


Šiame straipsnyje: UrbonasLietuvos paštas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių