Teismas ėmėsi piktnaudžiavimu kaltinamo A.Macijausko bylos

Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas ketvirtadienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje piktnaudžiavimu tarnyba kaltinamas buvęs žemės ūkio viceministras Aušrys Macijauskas.

Spalio pabaigoje premjero Andriaus Kubiliaus visuomeniniu patarėju paskirtas A.Masijauskas kaltinamas tuo, kad 2010 metų rudenį pasinaudodamas tuomet užimtomis pareigomis ir siekdamas asmeninės naudos nurodė be konkurso Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Kėdainių žemėtvarkos skyriaus vadovu skirti Vigimantą Kisielių.

Pristatydamas kaltinimus Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Giedrius Tarasevičius teismo posėdyje sakė, kad V.Kisielius į pareigas paskirtas tarnybinio kaitumo būdu. Pasak prokuroro, prieš tai A.Macijauskas nurodė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo pareigas ėjusiam Artūrui Bagotyriui laikinai darbinti V.Kisielių Kauno VMVT, kad vėliau jis būtų perkeltas į pareigas NŽT padalinyje Kėdainiuose.

Beje, V.Kisielius Kauno VMVT buvo priimtas kaip pakaitinis darbuotojas, dėl to jo nebuvo galima perkelti tarnybinio kaitumo būdu.

Prokurorai A.Macijauską ir A.Bagotyrių kaltina piktnaudžiavimu tarnyba, o V.Kisielių - kurstymu piktnaudžiauti tarnyba ir klastoti dokumentus.

V.Kisieliaus ir A.Bagotyriaus advokatai teisme paprašė grąžinti prokurorui tikslinti kaltinamąjį aktą - esą jis surašytas netinkamai, o kaltinimai esą suformuluoti neaiškiai. Bylą nagrinėjantis teisėjas Audrius Cininas šio prašymo nusprendė netenkinti.
Teismo posėdyje liudijo žemės ūkio viceministras Edvardas Raugalas, taip pat nuo atsakomybės pagal laidavimą šioje byloje atleisti buvęs NŽT direktorius Kazys Maksvytis, NŽT direktoriaus pavaduotojas Gintautas Vasiliauskas. Vėliau ketvirtadienį numatoma apklausti taip pat kaltinimų šioje byloje sulaukusį, bet nuo atsakomybės atleistą VMVT Kauno skyriaus viršininką Ričardą Petrą Kliučinską ir kitus liudytojus.
Teismo posėdyje nei A.Macijauskas, nei V.Kisielius bei A.Bagotyrius kaltais neprisipažino.

„Išvardinti faktai ir aplinkybės neatitinka tikrovės, nes aš neliepiau nieko įdarbinti,“ - žurnalistams sakė A.Macijauskas.

G.Vasiliauskas ikiteisminio tyrimo metu buvo apkaltintas dokumentų klastojimu, nes atgaline tvarka įformino V.Kisieliaus nemokamas atostogas NŽT Kėdainių žemėtvarkos skyriuje. Jis prisipažino atostogų prašymą pasirašęs atgaline tvarka ir buvo atleistas nuo atsakomybės. Ketvirtadienį liudydamas teisme jis pasakojo, kad jis pasirašydamas prašymą norėjo sutaupyti valstybės lėšas. V.Kisielius NŽT Kėdainių žemėtvarkos skyriuje buvo įdarbintas nuo 2010 spalio 1 dienos, tačiau iki spalio 5-osios darbe nepasirodė.

„Siekdamas, kad nebūtų bereikalingai leidžiamos valstybės biudžeto lėšos už tas darbo dienas, kurias jis nebuvo darbe, priėmiau sprendimą patenkinti V.Kisieliaus prašymą išleisti nemokamų atostogų (...) Teisiniu požiūriu kitos galimybės aš nemačiau“, - žurnalistams aiškino dokumentą suklastojęs ir pareigas NŽT tebeinantis G.Vasiliauskas.

Pareigoms Kėdainiuose, į kurias tarnybinio kaitumo būdu buvo perkeltas V.Kisielius, prieš tai buvo paskelbtas konkursas, tačiau, pasak prokuroro, A.Macijauskas nurodė K.Maksvyčiui jį nutraukti. Teisme liudijęs K.Maksvytis patvirtino sulaukęs tokių buvusio viceministro nurodymų.

A.Macijauskas iš žemės ūkio viceministro pareigų atsistatydino šį rudenį esą dėl šeimyninių aplinkybių. Premjeras A.Kubilius spalio gale pasirašė potvarkį, kuriuo A.Macijauską paskyrė savo visuomeniniu konsultantu žemės ūkio klausimais.


Šiame straipsnyje: Aušrys MacijauskasSTTŽŪM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Svetimi pinigai

Svetimi pinigai portretas
Gyventojams priklausantys pinigai turėtų būti kontroliuojami. Šiuo metu iš atlyginimų fondo grobstomi svetimi pinigai. Negali būti skirtingos pinigų sumos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių