Teisingumo ministrija siūlo leisti teises ginti grupės ieškiniu

Teisingumo ministras siūlo įtvirtinti galimybę asmenims, kurie į teismą kreipiasi su analogiškais reikalavimais, savo teises ginti bendrai pateikiant grupės ieškinį.

Pagal koncepciją, asmenys, reiškiantys tipiškus reikalavimus, galėtų reikalauti apginti ar užtikrinti jų teises ne kiekvienas atskirai, kaip yra šiuo metu, o visi kartu.

"Pavyzdžiui, šimtas poilsiautojų neišvyko į kelionę dėl kelionių organizatoriaus kaltės, ir šis neketina kompensuoti patirtų nuostolių. Visi šie keliautojai, norintys kreiptis į teismą, galėtų tai padaryti bendrai - pateikdami ne šimtą atskirų ieškinių, o vieną grupės ieškinį", - teigiama Teisingumo ministerijos pranešime spaudai.

Ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, nauja tvarka taupytų žmonių laiką ir pinigus, leistų gerokai sumažinti teismų darbo krūvius, racionaliau išnaudoti teisėjų darbo laiką bei užtikrinti spartesnį bylų sprendimą.

Koncepcijoje numatoma, kad grupės ieškinį teikti galėtų prokuroras, valstybės ir savivaldybės institucijos, asociacijos bei privačių asmenų grupės. Jų vardu teisme veiktų vienas grupės atstovas, kuris aktyviai dalyvautų procese, teiktų dokumentus, informuotų kitus grupės narius apie eigą, sprendimus.

Koncepciją dar turės tvirtinti Vyriausybė. Po to būtų rengiami konkretūs įstatymai.

Šiuo metu Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodeksas numato, kad viešam interesui ginti gali būti pareiškiamas grupės ieškinys, tačiau kaip tai turi būti daroma teisiškai detaliau nereglamentuota.

Be to, įstatymai nenumato galimybės grupės ieškinio teikti ginant privačius interesus.  


Šiame straipsnyje: teismasgrupės ieškinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių