Teisėjai ragina valdžią reglamentuoti valstybines pensijas

Lietuvos teisėjų asociacija antradienį paragino valdžios institucijas priimti reikalingus įstatymus dėl teisėjų valstybinių pensijų ir taip pašalinti teisės spragas, kurios susidarė po Konstitucinio Teismo (KT) verdikto.

Prezidentei, Seimui ir Vyriausybei adresuotame kreipimesi primenama, kad šią vasarą KT pripažino, jog teisėjų valstybinių pensijų sumažinimas nenumačius kompensavimo ir kai kurios kitos šio įstatymo nuostatos prieštarauja Konstitucijai.

Nutarimas oficialiai paskelbtas tik šį mėnesį - nutarimo paskelbimo datą KT tyčia atidėjo, kad per tą laikotarpį būtų užpildytas trūkstamas teisinis reguliavimas, būtinas valstybinėms teisėjų pensijų mokėti ir kitiems klausimams spręsti.

"Įstatymų leidėjui buvo suteikta galimybė iki tol parengti reikalingus teisės aktus. Apgailestaujame, kad Lietuvos valdžios institucijos, turinčios pareigą šalinti Konstitucinio Teismo nurodytas spragas ir trūkumus, iki šiol nesiėmė jokių reikalingų ir būtinų veiksmų problemai išspręsti", - teigia teisėjus vienijanti organizacija.

Anot pranešimo, dėl susidariusios situacijos Nacionalinė teismų administracija nuo šiol neturi teisinio pagrindo apskaičiuoti ir skirti valstybines pensijas teisėjams, kurie šią teisę įgijo arba vien dirbdami Konstitucinio Teismo teisėjais, arba turėdami 5-20 metų teisėjo darbo stažą.

Be to, asociacija pabrėžia, kad iki šiol jokiu norminiu teisės aktu nėra numatyta, kaip ir kada bus kompensuojamas teisėjų valstybinių pensijų sumažinimas. Asociacija perspėja, kad dėl to gali kilti naujų teisinių ginčų, menkinančių valstybės įvaizdį.

"Teisėjų asociacijos valdyba (...) prašo prezidentę, Seimą ir Vyriausybę imtis neatidėliotinų veiksmų, kad šie esminiai teisinio reglamentavimo trūkumai būtų nedelsiant pradėti šalinti. Siūlome skubiai sudaryti darbo grupę minėtiems klausimams nagrinėti ir reikalingiems teisės aktams parengti, į jos veiklą įtraukiant teisėjų savivaldos ir teisėjus vienijančių profesinių organizacijų atstovus", - sakoma pareiškime.

Tuo pačiu valdyba siūlo nustatyti teisėjo atlyginimo dydį, kuris būtų taikomas teisėjams, kurie teisę į teisėjo pensiją įgijo vien dėl to, kad dirbo Konstitucinio Teismo teisėjais, o neturintiems 20 metų teisėjo darbo stažo teisėjams pensijas skirti proporcingai darbo stažui mažinant jų dydį nuo numatytos pensijos teisėjui, išdirbusiam teisėju 20 metų.


Šiame straipsnyje: teisėjaipensija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių