„Tautiška giesmė“ skambėjo ir Kinijoje

Pasaulinės parodos „EXPO 2010“ Lietuvos paviljone „Tautiškos giesmės“ sugiedojimu baigėsi visą dieną trukę Karaliaus Mindaugo Karūnavimo dienai skirti renginiai. Lietuvos himną Šanchajuje giedojo kelios dešimtys paviljone dirbančių bei keliolika nuolat šiame mieste gyvenančių lietuvių.
 
Vakar kiekvienas paviljono lankytojas bent trumpam galėjo pasijausti tapęs Lietuvos „karaliumi“, mat kiekvienam paviljono lankytojui buvo įteikiama popierinė karūna su Lietuvos paviljono atributika.
Karūnuotų lankytojų pilna buvo ne tik Lietuvos paviljone – garsas apie čia švenčiamą Valstybės dieną plačiai pasklidęs po visą parodos teritoriją. Kas valandą mūsų šalies paviljone vyko nemažai žiūrovų pritraukiančio folkloro ansamblio „Sutaras“ pasirodymai.
 
Antradienio vakarą į lietuviškos muzikos vakaronę pakviesti parodoje dalyvaujančių valstybių generaliniai komisarai ir paviljonų direktoriai. Vakaronės dalyviai pakviesti ne tik kartu sugiedoti tautišką giesmę, bet ir pasiklausyti folklorinės muzikos, pasivaišinti lietuvišku alumi ir kepta duona.
 
Darbo diena Lietuvos paviljone prasidėjo anksti rytą Europos, Amerikos ir Afrikos paviljonų direktorių darbiniais pusryčiais.
Svečius iš keliasdešimties valstybių pasitiko lietuviška muzika, „Bernelių užeigos“ kolektyvas juos vaišino kibinais, arbata, dalyvius pasveikino ir apie Valstybės dieną jiems papasakojo paviljono generalinis komisaras Romas Jankauskas, o paviljono direktorė Indrė Kumpikevičiūtė ir čia dirbantys gidai svečiams trumpai pristatė ekspoziciją.
 
Didesni ir mažesni renginiai istorinėms Lietuvos datoms pažymėti paviljone vyks iki liepos 15 d. – 600-ųjų Žalgirio mūšio metinių: bus pristatyti specialiai šiai datai išleisti lietuviški pašto ženklai, proginės Lietuvos banko monetos, demonstruojama viduramžių karių apranga ir kovos menai. Nemažai dėmesio oreivystės temai skirtame paviljone bus prisimintas ir istorinis S. Dariaus ir S. Girėno skrydis, sumontuotas 1:4 lėktuvo „Lituanica“ modelis.
 
Lietuvos paviljonas patenka tarp lankomiausių šalių paviljoną – kasdien mūsų šalies ekspoziciją aplanko apie 37 tūkst. žmonių. Per pirmus du parodos mėnesius jame jau pabuvojo daugiau kaip du milijonai lankytojų.

Šiame straipsnyje: Expo 2010tautiška giesmė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių