Tarptautinė darbo diena eitynėmis bus minima Vilniuje ir Kaune

Vilniuje ir Kaune šeštadienį organizuojamos Tarptautinei darbo dienai skirtos eitynės.

Sostinėje įvairių profesinių sąjungų ir kitų organizacijų atstovai eisenoje nuo Seimo iki Vyriausybės ir mitinge V.Kudirkos aikštėje tikisi sulaukti bent 2 tūkst. dalyvių.

Pasak vieno iš renginių Vilniuje organizatorių, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko Artūro Černiausko, Gegužės 1-osios eisena ir mitingas su trimitais bei šokėjomis - tik pirmas žingsnis kovojant su profsąjungų netenkinančiais darbo santykių liberalizavimo planais.

"Mes sakome, kad Gegužės 1-oji yra pirmas pagrūmojimas pirštu ir mes neatsisakome visų teisėtų protesto priemonių. Jei toliau valstybės problemos bus sprendžiamos dirbančiųjų sąskaita, naudojant jų kišenę, naudojant jų darbo laiką, darbo teises, mes imsimės visų teisėtų priemonių, kad to nebūtų padaryta", - ketvirtadienį pristatydamas renginius per spaudos konferenciją sakė A.Černiauskas.

Jo teigimu, profesinės sąjungos nesutinka su Vyriausybės siūloma sumine darbo laiko apskaita arba darbuotojo atleidimu darbdavio valia.

"Visa mūsų laimė, kad ne Vyriausybė priima įstatymus, o priima Seimas, ir būtent kreipsimės į Seimą, kad būtų atsižvelgta į Europos teisės aktus, į tarptautines darbo konvencijas ir kad būtent tie pakeitimai nebūtų priimti", - dėstė A.Černiauskas.

Protesto akcijos rengėjų teigimu, iš Vyriausybės Seimui pateiktų siūlymų profsąjungos palaiko tik streikų rengimo liberalizavimą ir išplečiamas galimybes sudaryti terminuotas darbo sutartis.

"Mes pripažįstame, kad norėdami, jog atsirastų naujų darbo vietų, negalime užsispyrę stovėti ir nieko nekeisti. Mes sutinkame, kad šituo krizės laikotarpiu kažkokius leidimus galime suteikti darbdaviams", - teigė Lietuvos profesinės sąjungos "Solidarumas" pirmininkė Aldona Jašinskienė.

Leidimą šeštadienio eisenai nuo Seimo iki Vyriausybės ir mitingui V.Kudirkos aikštėje Vilniaus savivaldybė yra išdavusi Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai (LPSK) bei Socialistiniam liaudies frontui.

Tuo metu Kaune eiseną rengia profesinė sąjunga "Sandrauga". Protestuotojai Tarptautinę darbo dieną minės žygiuodami Laisvės alėja su grandinėmis ant rankų.

"Taip pažymėsime įsigalintį Vyriausybės reketą ir diktatą. Didinami mokesčiai, augantys akcizai ir nesiskaitymas su dirbančiųjų teisėmis šiandien Seimo valdančiajai daugumai tapo norma. Pareiškiame, kad guminės kulkos ir ašarinės dujos, pavartotos praėjusių metų sausio mėnesį, tiksliai atspindi vis labiau įsigalinčią Vyriausybės prievartą prieš civilizuotų žmonių demonstracijas", - teigia akcijos Kaune organizatoriai.

"Sandrauga" numato prie Kauno savivaldybės perskaityti Gegužės 1-osios rezoliuciją.

Tarptautinė darbo diena Lietuvoje yra paskelbta valstybine švente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių