Tarnybos sovietų armijoje atsisakiusiems asmenims – kompensacijos

Šiemet bus mokamos piniginės kompensacijos tarnybos sovietų armijoje atsisakiusiems ir dėl to nukentėjusiems asmenims, trečiadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Vienkartinė 4 tūkst. litų kompensacija bus mokama asmenims, kurie po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dieną atsisakė tarnybos sovietų armijoje ir po to buvo prievarta paimti į sovietų armijos dalinius, nuteisti laisvės atėmimu už pasitraukimą iš sovietų armijos arba šaukimo tarnauti joje boikotavimą, buvo priversti grįžti tęsti tarnybą sovietų armijos daliniuose iki 1991 metų rugsėjo 7 dienos.

Asmenys, kuriems anksčiau pagal 1996 metų Vyriausybės nutarimą jau buvo išmokėtos 3 tūkst. litų kompensacijos, gaus šių išmokų skirtumą, tai yra 1 tūkst. litų.

Minėtos vienkartinės kompensacijos bus mokamos praėjusios kadencijos Seimo sprendimu.

Tam KAM biudžete šiemet numatyta 150 tūkst. litų. Jei kompensacijų suma viršytų šią sumą, kitos kompensacijos bus skiriamos kitais paeiliui einančiais kalendoriniais metais ir bus išmokamos ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo kitų metų sausio 1 dienos.

Anot pranešimo, asmenys, turintys nukentėjusiojo nuo 1939–1990 metų okupacijos asmens statusą patvirtinantį Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro išduotą pažymėjimą, dėl kompensacijos išmokėjimo gali kreiptis į artimiausią Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinės teritorinį karo prievolės ir komplektavimo skyrių pateikdami prašymą ir kitus reikalingus dokumentus.

Kompensacijos asmenims bus išmokamos ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo prašymo skirti kompensaciją gavimo Krašto apsaugos savanorių pajėgų teritoriniuose padaliniuose datos.

Pernai gegužę parlamentui priimant vienkartines kompensacijas numatantį įstatymą, KAM teigė, kad nuo 1990 metų kovo 11 dienos prievartinės tarnybos sovietų armijoje atsisakė 1 tūkst. 562 jaunuoliai. Iš jų 67 buvo prievarta išvežti į sovietų karinius dalinius (21 jaunuolis kovo 27-osios naktį išvežtas į Magadano sritį, kiti 46 - sugaudyti pavieniui ir išvežti į kitus sovietų armijos dalinius), 20 nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis, trims iškeltos baudžiamosios bylos, o trys jaunuoliai žuvo.

Be to, nustatyti keturi tarnybos sovietų armijoje atsisakę asmenys, kurie vėliau patys grįžo į sovietų karinius dalinius, bijodami sovietų armijos represijų, susidorojimo su jų šeimomis. Tačiau manoma, kad taip nukentėjusių jaunuolių galėjo būti kur kas daugiau (apie 200 asmenų). Kiti jaunuoliai, norėdami išvengti prievartinės tarnybos ir sovietų armijos ar valdžios atstovų represijų, buvo priversti slapstytis, keisti gyvenamąją vietą, palikti šeimą, taip buvo apribotos jų teisės į laisvą pasirinkimą dirbti, mokytis, užsiimti kita veikla.

Tuomet KAM skaičiavo, jog vienkartinėms kompensacijoms gali reikėti nuo 292 tūkst. litų (išmokėti kompensacijoms nustatytiems 73 asmenims) iki maždaug 800 tūkst. litų.


Šiame straipsnyje: sovietaiSovietų sąjunga

NAUJAUSI KOMENTARAI

nereikia

nereikia  portretas
neko kersyt , reikia tos pinigus isdalynt vaikams ir pensioneriams . tie vaikinai uzdirbs dar sau. tam straipsni paroditi kokie jie vargsai o jie buvo pagal tus laikus dezertirai,Dabar musu moketoju pinigeliai svaisto nezinia kam .Kada visi zmuones dirbo padedavo augynt savo vaikus , padedavo tevams jie slepesi - dabar jie dydviriai ?Noriu atsakymo

šiaip tai turėtų

šiaip tai turėtų portretas
man kompensuoti už prievartinę tarnybą sovietų armijoj

to nereikia

  to nereikia portretas
Ir nuo kada toks nukvaišimas?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių