Tapatybės kortelė tinka ne visiems Europoms bankams

Kai kurie Europos bankai lietuviškos asmens tapatybės kortelės nepripažįsta, todėl užsienin išvykę Lietuvos piliečiai susiduria su nemažomis problemomis. Migracijos tarnyba sako, kad tai didelis nesusipratimas, kurį turėtų spręsti užsienio reikalų ministerija. LTV naujienų tarnyba situaciją pakomentuoti prašė Vidaus ir Užsienio reikalų ministerijų, tačiau galinčių tai padaryti neatsirado.

Lietuvoje žmogus gali rinktis, kokį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą turėti – pasą ar asmens tapatybės kortelę. Migracijos valdybos specialistai sako, kad naujoji lietuviška tapatybės kortelė modernesnė už pasą. Nors ir pasas ir kortelė turi biometrinius duomenis, bet kortelėje yra dar ir savas lūstas, tad prireikus ją galima būtų naudoti ir kaip banko kortelę.

Tačiau kai kurie Europos bankai lietuviškos asmens tapatybės kortelės nepripažįsta. Štai Danijoje „Danske“ ir „Nordea“ bankuose asmenines sąskaitas atsidaryti galima net su vairuotojo pažymėjimu, o su asmens tapatybės kortele – ne. Taip teigia Danijoje minėtuose bankuose sąskaitas bandęs atsidaryti dabar ten studijuojantis ir dirbantis vaikinas.

„Nuėjau į „Danske“ banką, kaip man rekomendavo, bandžiau atsidaryti, bet sako netinka jūsų ID kortelė. Paskui nuėjau į „Nordea“, tenai pasakė lygiai tą patį. Sakau, kodėl netinka, sako mūsų   sistema nepripažįstą šitų kortelių. Aš manau, kad jeigu atvažiavęs į kitą valstybę Europos tik su asmens tapatybės kortele, neturint nei vairuotojo pažymėjimo, nei paso, nebus galimybės atsidaryti banko sąskaitos“, – LTV naujienų tarnybai sakė Danijoje banko sąskaitą bandęs atsidaryti studentas Martynas Andriejaitis.

„Danske“ banko Lietuvoje atstovas mums teigė, kad tarp Danijos ir Lietuvos sudaryti susitarimai dėl asmens tapatybės kortelių kaip kelionės dokumentų, o privataus kapitalo įmonės, kaip šiuo atveju bankai, dėl dokumentų priėmimo iš užsienio piliečių sprendžia individualiai. Tačiau Migracijos valdybos viršininkas tokį bankų požiūrį į valstybinės reikšmės dokumentus vertina tik kaip apsileidimą ar nesusipratimą, kurį turėtų spręsti užsienio reikalų ministerija.

„Aš taip galvoju, kad bankas vis dėlto vadovaujasi savo senomis taisyklėmis. Tiesiog įpratę taip, kad užsienietis turi turėt pasą, matyt, nuo senų laikų ir jie nepasikeitę savo vidaus taisyklių ir taip tokiu būdu tyčiojasi iš užsieniečių“, – sako Vilniaus migracijos valdybos viršininkas Gintaras Bagužis.

LTV naujienų tarnyba situaciją pakomentuoti prašė Vidaus ir Užsienio reikalų ministerijų, tačiau galinčių tai padaryti neatsirado.


Šiame straipsnyje: tapatybės kortelėpasas

NAUJAUSI KOMENTARAI

pilėnas

pilėnas portretas
O kodėl Swedbank ir SEB bankai Lietuvoje lietuviškas pavardes rašo su klaidomis - t.y. be lietuviškų raidžių. Jie aiškina tai techninėmis problemomis kai tyuo tarpu Nordea rašo su lietuviškomis raidėmis. Ar tai nėra lietuvių kalbos, kaip valstybinės ignoravimas ir valstybės piliečių įžeidimas sąmoningai rašant jų pavardes su klaidomis?

tos korteles

tos korteles portretas
yra niekas kitas kaip eiline rinkliava
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių