Taksistai pasidalijo miestą

Arši taksi firmų konkurencija priveda prie rimtų konfliktų. Klaipėdos vairuotojai niekaip nenori įsileisti kitų taksi įmonių automobilių į sava laikomą teritoriją.

Kėsinasi išdaužti langus

Prie keleto viešbučių ir pramogų klubų stovi tik vienos taksi įmonės automobiliai. Atvažiavę „svetimi" turi skubėti iš stovėjimo aikštelės.

Taksistai pripažino, jog geriausios vietos prie prestižinių klubų ir viešbučių yra paskirstytos atskiroms įmonėms.

„Jei prie viešbučio stovi vienos įmonės taksi, tai nėra atsitiktinumas. Šios vietos nupirktos",- piktinosi firmos „Taksoma" direktorius Andrejus Vasilevskis.

Jis teigė, kad kelios taksi stovėjimo vietos prie senamiesčio pramoginių klubų vienam mėnesiui kainuoja du tūkstančius litų. Anot direktoriaus, teritorijos paskirstytos ir prie didžiųjų prekybos centrų, ir prie autobusų stoties.

„Nuo kada kažkas įgijo teisę pardavinėti visiems bendrai naudojamas taksi vietas? Tai pažeidžia vartotojų ir vežėjų teises",- piktinosi A.Vasilevskis.

Direktorius skundėsi, kad jo įmonės automobiliams prie prestižinių viešbučių ir autobusų stoties aikštelėje konkurentai net neleidžia sustoti.

„Kai į kitų taksistų teritoriją atvažiuoja mūsų vairuotojas paimti ar išleisti klientą, konkuruojančių firmų darbuotojai vos ne langus daužo",- konkurencija mieste baisėjosi A.Vasilevskis.

Vieta - tik išrinktiesiems

Vienas „Autopunkto" taksistas pripažino, kad konkurencija verčia imtis ir griežtesnių veiksmų. „Muštis nesimušame. Kartais tenka tik griežtai paaiškinti, nes kai kurie taksistai lenda į mūsų aikštelę. Mes nestovime jų zonose, nenorime, kad ir jie čia kištų nosį", - atviravo kalbintas taksistas.

Jis teigė, kad su keliais prestižiniais Klaipėdos viešbučiais jo įmonė pasirašė sutartis. „Viešbučiai nori, kad vežtume jų klientus", - tikino „Autopunkto" vairuotojas.

Pakalbintas konkuruojančios firmos „Taksoma" vairuotojas taip pat tvirtino, jog geriausiose vietose - šalia viešbučių - taksistai yra pasiskirstę vietomis.

„Prie kelių viešbučių mes negalime stovėti. Jei klientas išsikviečia, sustojame tik trumpam",- teigė taksistas. Anot jo, dėl vietų vairuotojai kartais ir susimuša.

Kovoja dėl pinigų

Kalbintas „Autopunkto" taksistas pasakojo, kaip Klaipėdoje vairuotojai pasiskirstė zonomis.

Anot jo, šalia senamiestyje esančių barų ir klubų kol kas teritorijos dar neužimtos. Prie restorano „Memelis" baro stovi pavieniai taksistai, arba telefonu iškviečiamų firmų.

Prie naktinio klubo „Kalifornija" klientus gaudo pavieniai taksistai. Šalia klubo dalį teritorijos užsiima „Autopunktas", o dalį - „Tavo taupusis taksi". Vienos firmos automobiliai stovi prie klubo dešinėje gatvės pusėje, kiti - kairėje.

Prie „Paradox" klubo dažniausiai būna „Tavo taupusis taksi".

Prie klubo „Metelica" vietas užsiėmė „Taksoma" vairuotojai. Jie dažnai stovi ir prie geležinkelio stoties, nors čia ir prie autobusų stoties vietas užėmė ne taksi firmos, o pavieniai vairuotojai. „Jie ima labai brangiai. Ypač jei mato, kad atvažiavo ne vietinis žmogus. Geriau jau išsikviesti firmą",- teigė „Taksoma" vairuotojas.

Prekybos centro „Akropolis" aikštelėje budi „Baltik taksi".

Prie prekybos centro „Vėtrungė", naktinio klubo „Global", „Piterio" bei Žvejybos uosto rajone klientų laukia įvairių firmų taksi. Ten vairuotojai teritorijų dar nėra pasiskirstę.

Mokestį laiko paslaptyje

„Autopunkto" direktorius Artūras Mineikis prieštaravo, esą taksi įmonės mieste pasiskirsčiusios zonomis.

„Esame sudarę su kai kuriais viešbučiais sutartis. Viešbučių savininkai nori savo klientams pasiūlyti naujus automobilius", - kalbėjo A.Mineikis.

Klaipėdos autobusų parko direktorė Jelizaveta Daugininkienė patvirtino, jog stotyje savo vietas nuomojasi keletas taksi įmonių.

„Prieš dvejus metus atėjo taksi vairuotojai ir patys paprašė, kad galėtų išsinuomoti stovėjimo vietas. Buvo paskelbtas viešasis konkursas. Jo laimėtojai kas mėnesį moka atitinkamą mokestį",- tvirtino J.Daugininkienė. Kokio dydžio yra tas mokestis, direktorė nenorėjo pasakyti.

Viešbučio „Radisson Sas" personalo vadovė Vaida Kiguolienė patvirtino, jog turi sutartį su viena taksi įmone. „Mes pasitikime šia firma, kuri patogiais automobiliais greitai pristato mūsų svečius į vietą",- teigė V.Kiguolienė.

„Pramogų banko" atstovė spaudai Iveta Valiūtė-Anilionienė tikino, jog įmonė klientams leidžia rinktis, kurios firmos mašinomis jiems važiuoti.

„Jei žmogus paprašo iškviesti taksi, mes paklausiame, kokios įmonės pageidauja. Jei nepasakoma konkreti firma, surandame greičiausiai atvažiuosiantį automobilį", - tikino I.Valiūtė-Anilionienė.

Anot jos, šalia pramogų klubo stovi įvairių firmų taksi, vietas jie pasidalija tarpusavyje.

Naktinio klubo „Piteris" vadovas Kęstutis Dutovas mano, jog sąžiningiausia leisti visoms įmonėms stovėti aikštelėse.

„Esu pastebėjęs, kad prie kai kurių naktinių klubų stovi tik vienos firmos taksi. Mes taip nedarome. Klientai patys renkasi kuo važiuoti",- kalbėjo K.Dutovas.

Gudrauja ir klientai

Kituose miestuose konkuruojančios taksi įmonės konkuruoja dar labiau - vagia vieni iš kitų klientus. Belaukiančius iškviesto taksi žmones greitai paima kita firma.

Taksi įmonių vadovai tokių atvejų Klaipėdoje dar nepastebėjo. Bet, anot jų, taksistus apgauna patys klientai. „Žmonės suskambina iš karto kelioms taksi firmoms ir laukia, kuri greičiau atvažiuos", - teigė taksi formos „Vijūvis" direktorius Vidmantas Norvilas.

Jis pripažino, jog konkurencija tarp taksi įmonių arši.

„Vairuotojai zonomis pasiskirstę daugiau iš tradicijos. Dažniausiai taksistai stovi arčiau savo įmonės", - pastebėjo direktorius.

Anot jo, taksistų sutartys su kai kuriais pramogų klubais yra nesąžiningas dalykas. „Ženklas „Taksi stovėjimo vieta" visiems turi būti vienodas. Aš už tai, kad būtų leista prie viešbučių ir naktinių klubų stovėti visoms firmoms", - mano V.Norvilas.

Neįjungia taksometro

Norėdami daugiau užsidirbti vairuotojai gudrauja ir neįjungdami taksometro. Atvažiavus į vietą jie klientui pasiteisina: „Užsikalbėjau su jumis ir pamiršau įjungti. Iš jūsų bus vienuolika litų".

Tuo metu klientas nežino, ar moka tikrai teisingą sumą. Dėl tokių pažeidimų Klaipėdos apskrities mokesčių inspekcija gavo du skundus.

Keleiviai ne visada gauna ir pinigų priėmimo kvitą. Visi taksi vairuotojai čekių lapelius turi vežiotis su savimi. Nors įmonių vadovai tvirtino, kad taip ir yra, retai kuris vairuotojas išrašo kvitus.

„Galite kreiptis į mūsų įmonę. Su savimi kvitų lapelių neturiu",- dažniausiai teisinasi taksistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių