„Švyturys" Jūros šventėje kvies saugoti kopas

Jūros šventės mecenatai - „Švyturio" aludariai - šiemet paskelbė akciją „Išsaugokime kopas", kurios tikslas - atkreipti dėmesį į nykstančias pajūrio kopas ir paskatinti šventės svečius prisidėti prie jų išsaugojimo. Patys „švyturiečiai" ne tik sutvarkė nemažą kopų ruožą, bet ir paskelbė kopų atkūrimui skirsiantys Jūros šventės metu uždirbtą pelną.

Jūros šventėje bus galima įsigyti specialiai akcijai pagamintų apyrankių su šūkiu „Išsaugokime kopas!". Visi pinigai, gauti už šias apyrankes, taip pat bus skirti kopų atstatymui.

Likus kelioms dienoms iki šventės, „Švyturio" aludariai patys ėmėsi iniciatyvos tvarkyti kopas - sudėjo žabų klojinius pirmajame Melnragės paplūdimyje. Antroji talka numatyta pasibaigus Jūros šventei, kai paaiškės, kiek lėšų akcijos organizatoriams pavyko surinkti.

Pasak Klaipėdos universiteto Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto direktoriaus pavaduotojo dr. Sauliaus Gulbinsko, intensyvią kopų ardą lemia ne tik suaktyvėjusios stiprios audros, bet ir kylantis vandens lygis, mažėjantys smėlio ištekliai. „Tačiau krantą ir kopagūbrius ardo ne tik gamtos stichijos. Bene pavojingiausias - netinkamas žmogaus įsikišimas: vaikščiojimas ne takais, o mindant augmeniją, šokinėjimas nuo skardžių, retų pajūrio augalų niokojimas, rovimas, skynimas", - aiškina S.Gulbinskas.

Aludariai Jūros šventės metu paragins ne tiktai pirkti apyrankes, bet ir laikytis trijų N taisyklės: neskinti, neardyti, negriauti. Akcijos iniciatoriai sutarė su aplinkosaugininkais, kad surinktos lėšos bus naudojamos dviem tikslams - apsauginio kopagūbrio tvirtinimui šakų ir pynučių klojiniais bei informaciniams stendams, kurie informuos apie deramą elgesį kopose.

Nesiimant reikiamų priemonių, gali būti negrįžtamai prarastos teritorijos, labai vertingos rekreaciniu, kraštovaizdžio bei biologinės įvairovės išsaugojimo aspektais. Pasak S.Gulbinsko, visų mūsų tikslas - padėti krantui egzistuoti, o ne trukdyti.

„Išsaugokime kopas!" - ne pirmoji „Švyturio" Jūros šventės metu inicijuojama pajūriui skirta akcija. Prieš dvejus metus Smiltynės mišką nusiaubus didžiuliam gaisrui „Švyturys" organizavo koncertą-labdaros akciją „Atgaivinkime Smiltynę", kurios metu buvo surinkta daugiau kaip 103 tūkstančiai litų gyventojų ir rėmėjų lėšų, už kurias buvo nupirktas specialus traktorius miškininkams. „Švyturys" užbaigė paramos projektą pavasarį - talkos metu Smiltynėje kartu su partneriais pasodino apie 4 tūkst. pušelių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių