Švenčionyse išniekinti lenkų karių kapai (atnaujinta)

Rytų Lietuvoje esančių Švenčionių kapinėse buvo išpaišyti lenkų karių kapų paminklai, ketvirtadienį pranešė policija.

Kapų prižiūrėtojas juodos spalvos dažais ištepliotus 20 lenkų kareivių kapų paminklų pastebėjo trečiadienio rytą, BNS sakė rajono policijos vadovas Arvydas Sinis.

Pasak jo, dauguma paminklų, esančių katalikiškose kapinėse, tiesiog apteplioti, ant jų nėra jokių šūkių ar raginimų, tik ant vieno nupaišyta svastika.

„Ant 19 kapų buvo tiesiog užtepliojimai - jokių žodžių ar piešinių, o ant vieno nupaišyta svastika, kaip atrodo, drebančia vaikiška ranka“, - sakė A.Sinis.

Anot Švenčionių policijos vadovo, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kapo išniekinimo.
Seniūnijos darbuotojai kapus sutvarkė dar tą pačią dieną, sakė A.Sinis.

1920 metais Švenčionyse vyko susirėmimai tarp lietuvių ir lenkų karių. 1920-1939 metais miestas buvo okupuotas Lenkijos. Pagal 2001 metų surašymo duomenis, Švenčionių rajone 47 proc. gyventojų yra lietuviai, 29 proc. lenkai, 16 proc. rusų ir 5,5 proc. baltarusių. Iš viso rajone gyvena apie 30 tūkst. žmonių.

Rugpjūčio mėnesį antilietuviški išpuoliai buvo įvykdyti Lenkijos rajonuose, kur gyvena lietuviai - ten užteplioti dvikalbiai gatvių pavadinimai, išniekinti keli paminklai, o kapinėse prie Seinų pastatytas ten palaidotus Lietuvos karius žeidžiantis paminklas - jame vietos klebonas lietuvius įvardijo Raudonosios armijos talkininkais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klulis

Klulis portretas
Kapų teriojimas tik parodo mūsų kultūros lygį. Atsiprašome lenkų, žydų ir kitų nelietuvių dėl savo barbarizmo.

1-am

1-am portretas
kalbėk už save ir daužyk galvą į sieną. Kaip lenkai mums, taip mes lenkams. Nereikėjo "didžiai kultūringiems" lenkams teplioti lietuviškų paminklų Seinuose ir kitose lietuviškose žemėse, tai dabar gavo kitu lazdos galu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių