Sveikatos priežiūros įstaigose - 170 tūkst. „dingusių sielų“

Nuo 2012-ųjų Valstybinės ligonių kasos (VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos pradėjo naudotis nauju Draudžiamųjų sveikatos draudimo registru, leidžiančiu matyti tikslesnius duomenis apie apdraustus asmenis. Įdiegus sistemą sveikatos priežiūros įstaigose rasta 170 tūkst. negaliojančių registracijų, praneša VLK.

„Naudą pajutome tik įdiegus registrą. Pirmiausiai buvo patikslintas draudžiamųjų skaičius. Asmenys, išvykę iš Lietuvos ir apie gyvenamosios vietos pakeitimą deklaravę teisės aktų nustatyta tvarka, neteko draudžiamojo statuso – negyvenantys Lietuvoje asmenys nedalyvauja privalomojo sveikatos draudimo sistemoje ir negali būti įtraukti į draudžiamųjų asmenų apskaitą. Šio patikslinimo rezultatai leido atlaisvinti 170 tūkst. negaliojančių registracijų sveikatos priežiūros įstaigose bei sutaupė milijonus PSD fondo lėšų”, - sako VLK ITD ISES Draudžiamųjų įskaitos poskyrio vedėja Natalija Jelenskienė.

Vienas naujojo registro privalumų – daugiau sąsajų su kitomis Lietuvos institucijomis, leidžiančių sukaupti ir susisteminti daugiau informacijos apie asmenis, kurie yra draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu bei matyti realesnę situaciją apie apdraustus asmenis.

„Registras apdoroja daug daugiau informacijos už iki šiol naudotą Sveidrą. Dabar bus tiksliai žinoma, kiek ir kokiu pagrindu yra sveikatos draudimu apdraustų asmenų, matysis reali situacija, bus išvengta daug popierizmo bei galimų žmogiškųjų klaidų. Žinoma, bus patogiau ir žmonėms, kuriems nereikės nešioti pažymų apie draustumą, viskas bus matyti sistemoje“, - sako sistemą diegusios bendrovės ERP generalinis direktorius Markas Zbarskis.

Iš viso registre apjungta informacija iš 19 valstybės institucijų bei 6 valstybės registrų, esant reikalui šį sąrašą galima praplėsti.

Draudžiamųjų sveikatos draudimu registras asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, vaistinėms ir institucijoms, administruojančioms privalomojo sveikatos draudimo įmokas, užtikrinta galimybę gauti aktualią informaciją apie asmens apdraustumą – kas gerina pacientų sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą bei privalomojo sveikatos draudimo įmokų administravimą.


Šiame straipsnyje: Ligonių kasa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių