Svarstys galimybę atverti R.Paksui duris į Seimą

Parlamentarai svarstys pasiūlymus sudaryti galimybę europarlamentarui Rolandui Paksui jau kitąmet dalyvauti Seimo rinkimuose.

Tačiau kol kas neaišku, ar balsuodamas ateinantį pavasarį Seimas sutiks su tokiu pasiūlymu.

Parlamentarai ketvirtadienį po pateikimo pritarė dviem Seimo rinkimų įstatymų projektams, kuriuose kalbama apie per apkaltą iš pareigų pašalinto politiko galimybes siekti parlamentaro mandato.

R.Pakso vadovaujamos „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis pasiūlė įstatymu nustatyti, kad per apkaltą pašalintas pareigūnas gali kelti savo kandidatūrą jau artimiausiuose Seimo rinkimuose.

„Turime apsisprendimą atiduoti objektyviausiam arbitrui – rinkėjui, kuris viską žino, gali apsispręsti, ar tas politikas atstovauja jo interesams, ar ne“, - aiškino V.Mazuronis.

„Mūsų valstybėje apkaltos procesas yra politinis, nes jis baigiasi Seimo salėje, kur yra susirinkę apkaltos taikiklyje atsidūrusio politiko bendraminčiai ir oponentai. Čia, Seimo salėje, ir yra priimamas sprendimas. Bet aš manau, kad tas galutinis apsisprendimas dėl politiko ateities vistik turi būti atiduotas rinkėjui“, - pridūrė „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos vadovas.

Po pateikimo 51 Seimo narys buvo už tai, kad būtų svarstomas V.Mazuronio pasiūlytas projektas, prieš buvo 5, susilaikė 20.

Nuspręsta tik pavasario sesijoje toliau svarstyti šį pasiūlymą.

Pavasarį bus svarstomas ir alternatyvus projektas – Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) parengtas įstatymas, kuriuo nustatoma, kad per apkaltą pašalintas pareigūnas gali vėl kandidatuoti į Seimą po dviejų parlamento kadencijų, tai yra po aštuonerių metų.

„Diskutuojant buvo nuspręsta, kad 5 metų apribojimas yra per mažas, 10 metų – gali būti kiek per ilgas. Todėl ir apsispręsta siūlyti 8 metus, dvi kadencijas. Tauta per tą laiką gali įsitikinti dėl to politiko ir pareikšti savo nuomonę, ar jis jau tinkamas atstovauti tautos interesus“, - aiškino TTK pirmininkas Stasys Šedbaras.

Už TTK projektą po pateikimo balsavo 62 Seimo nariai, prieš buvo 5, susilaikė 11 parlamentarų.

S.Šedbaras informavo, kad iki svarstymo pavasarį Seimo posėdyje TTK ir V.Mazuronio projektai bus sujungti.

Jeigu pavasarį Seimas sutiks balsuoti už aštuonerių metų apribojimą po apkaltos pašalintam politikui, tuomet R.Paksui atsivers galimybė jau 2012 metų spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose kelti savo kandidatūrą. „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis jau pareiškė tai būtinai padarysiąs ir jeigu būtų išrinktas į Seimą, atsisakytų Europos Parlamento nario mandato.

Tačiau kol kas neaišku, ar Seimas pritars pateiktiems pasiūlymams. „Seimas gali apsispręsti nustatyti ir ilgesnį apribojimų laikotarpį“, - diskusijų metu pareiškė konservatorius Edmundas Pupinis.

2004 metų balandį R.Paksas buvo pašalintas iš Prezidento pareigų apkaltos proceso tvarka. Netrukus Konstitucinis Teismas nusprendė, kad iš pareigų per apkaltą pašalintas politikas iki gyvenimo pabaigos negali siekti Prezidento, Seimo ir Vyriausybės nario, teisėjo, valstybės kontrolieriaus pareigų.

Tačiau šių metų pradžioje Europos žmogaus teisių teismas Strasbūre patenkino R.Pakso skundą, kad apribojimas jam iki gyvenimo pabaigos siekti Seimo nario mandato yra neproporcingas. Atsižvelgdamas į Strasbūro teismo sprendimą Seimas pradėjo svarstyti, kokios trukmės apribojimas galėtų būti taikomas per apkaltą pašalintam politikui.


Šiame straipsnyje: Rolandas Paksasapkalta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ir vėl

Ir vėl portretas
bus atidarytos durys kremlinam į Lietuvą.

Elka

Elka portretas
Reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad balsavime dalyvavo vos 78 seimūnai. Matomai, tiek jų ir užtektų valstybei valdyti. Beje, Tvarkos ir teisingumo seimo rinkimų programoje kaip tik numatoma dvigubai sumažinti seimo narių skaičių. Taigi, balsuokite už tvarkiečius ir Prezidentą.

Ponia

Ponia portretas
Mąstantiems žmonėms seniai aišku, kad perversmininkai, vadinamieji "valstybininkai" visomis jėgomis priešinasi Prezidento sugrįžimui. Jie mieliau seime mato antanus, baukutes, donaldas ir kitokį panašų "gėrį", kurie netrukdo, netgi klusniai padeda vykdyti naktines mokesčių reformas, t.y. smaugti tautą.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių