Svarstoma Punsko valsčiuje neuždaryti 1-os ar 2-jų lietuviškų mokyklų

Lenkijos Punsko valsčiuje šiuo metu svarstoma palikti vieną ar dvi lietuviškas mokyklas, kurias anksčiau ruoštasi uždaryti.

Vasario pabaigoje Lenkijos Punsko valsčiaus taryba pranešė apie ketinimus uždaryti Navinykų, Pristavonių ir Vidugirių mokyklas.

Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas ketvirtadienį BNS sakė, kad sprendimus dėl to žadama priimti balandžio pabaigoje arba gegužę.

„Dėl pinigų dar laukiame geresnių žinių iš Lenkijos, o iš Lietuvos žinių dar neatėjo. Kaip turėsime kokių nors naujienų, tada žiūrėsime pagal tuos pinigus, kuriuos turime. (...) Lietuvos premjeras žada finansinę paramą - pažiūrėsime, ar kažkurią mokyklą būtų galima palikti“, - kalbėjo jis.

Pasak V. Liškausko, svarstoma palikti Vidugirių mokyklą, galbūt Navinykų.

„Viena mokykla tikriausiai liktų. Greičiausiai paliktume Vidugirius, nes ji yra įsikūrusi naujame pastate. (...) Galvojame ir apie tai, kad Navinykų mokykloje galima būtų padaryti 1-3 klases vietoj 1-6 - taip sutaupytume lėšų“, - kalbėjo jis.

Lietuva šioms mokykloms gelbėti skiria 400 tūkst. litų. Juos tikimasi gauti metų pabaigoje.

„Pagal lėšas dar truputį mažoka pagalba, bet labai svarbi - ir moraliai, ir politiškai, bet svarbiausia - finansiškai. Toms mokykloms dar truktų apie 300-400 tūkst. zlotais (248-330 tūkst. litų)“, - BNS sakė V. Liškauskas.

Vienkartinę 350 tūkst. litų paramą mokykloms Punske Lietuva skyrė ir 2001 metais.

Lenkijoje per dešimtmetį buvo uždaryta pusė lietuviškų mokyklų.

Uždarius tris minėtas nedideles mokyklas, Lenkijoje lietuviškai būtų galima mokytis tik Punsko Dariaus ir Girėno mokykloje bei Punsko Kovo 11-osios licėjuje ir Seinuose esančioje „Žiburio“ mokykloje, kuri gyvuoja tik Lietuvos finansinės pagalbos dėka.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių