Suvėlęs projektą dėl partijų finansų Seimas stabdo jo priėmimą

Seimui pritarus pataisoms, iš esmės keičiančioms Prezidentės pasiūlymus dėl partijų finansavimo pakeitimo, parlamentarai sustabdė tokio įstatymo priėmimą.

Seimas antradienį svarstė valstybės vadovės Dalios Grybauskaitės pateiktą Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo įstatymo pakeitimą, kuriuo be kita siūloma uždrausti verslo įmonėms finansuoti partijas.

Seimo nariai labai prieštaringai įvertino Prezidentės projektą. „Reikėtų su įstatymu dar labai smarkiai padirbėti.Po svarstymo liberalcentristai pritars šiam įstatymui, tačiau siūlytume iki priėmimo sudaryti darbo grupę, kuri labai pažiūrėtų tą projektą ir pateiktų savo pasiūlymus, kaip jį pakoreguoti“, - sakė Liberalų ir centro sąjungos atstovas Vytautas Bogušis.

„Šis sumanymas iš pirmo žvilgsnio lyg ir atrodo patrauklus, populiarus, lyg ir atrodytų viskas gražu. Bet čia yra esminė viena spraga – įstatymas skirtas tik šiandien egzistuojančioms partijoms, bet ne naujoms, kurios įsikurtų šiandien ar rytoj, prieš rinkimus. Taigi, ar nebus taip, kad gyvybingos bus tik turtingųjų partijos. Todėl manau, kad įstatymas yra neparuoštas, nekompleksinis, todėl be galo pavojingas. Nesakau žalingas, bet tiesiog be galo pavojingas“, - teigė konservatorius Saulius Pečeliūnas.

Anot Darbo partijos atstovo Kęstučio Daukšio, derėtų pritarti Prezidentės pasiūlymui. „Manau, kad jis padės susekti, kaip partijos finansuojamos. Tai tikrai nesužlugdys partijų ir jų finansavimo“, - tvirtino jis.

„Raginčiau nesibaiminant pritarti šiam projektui. Estijoje jau nemažai metų galioja tokia taisyklė ir tai niekaip nesužlugdė nei partijų, nei jų finansavimo“, - kalbėjo premjeras Andrius Kubilius.

Tačiau svarstant pateiktus pasiūlymus įstatymo projektui Seimas balsų dauguma netikėtai pritarė opozicinių socialdemokratų Valerijaus Simuliko ir Edvardo Žakario pateiktai pataisai, siūlančiai drausti partijas finansuoti ne tik verslo įmonėms, bet ir piliečiams.

Todėl pagrindinis Audito komitetas, atsakingas už šio įstatymo svarstymą Seime, tuojau pat paprašė pertraukos svarstyme. Projektas grįžta į komitetą ir šis tik po kurį laiką užtruksiančių diskusijų apsispręs, kaip derėtų pakoreguoti įstatymą.

„Siūlau Vyriausybei iki šio įstatymo svarstymo Seime pratęsimo ateiti pas mus su labai aiškiais skaičiais, kiek pinigų derėtų kitąmet skirti partijoms iš biudžeto. Tik tokiu atveju galėsime tą įstatymą priimti ar nepriimti“, - sakė socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

„Manau, kad tokios pataisos priėmimas yra sąmoningas šio projekto žlugdymas“, - pastebėjo liberalcentristas Algis Čaplikas.

„Pasielgėt labai neatsakingai, priimdami šią pataisą, nes ja užkertam kelią pavieniams kandidatams, nesusijusiems su partijomis, dalyvauti rinkimuose, nes jie pagal šią pataisą negalės savo rinkimų kampanijai skirti nė lito, viskas atiteks tik partijoms. Apgailestauju ir neįsivaizduoju, kaip reikės pataisyti Prezidentės projektą“, - sakė Darbo partijos atstovė, Audito komiteto vadovė Loreta Graužinienė.

Prezidentūros inicijuotu projektu siūloma uždrausti juridiniams asmenims aukoti partijoms, taip pat perpus nuo maždaug 40 tūkst. iki 20 tūkst. litų sumažinti maksimalią leistiną fizinio asmens auką partijai per metus.

Prezidentė tokias pataisas teikė argumentuodama, kad taip bus mažinama politinė korupcija ir užtikrinamas partinės veiklos skaidrumas.

Pataisomis taip pat siūloma nustatyti, kad auka negalėtų viršyti 10 proc. aukotojo deklaruotų metinių pajamų, tačiau aukojantiesiems mažas sumas (iki 0,02 VMDU) ketina leisti aukoti supaprastinta tvarka, t.y. iš jų nereikalauti pajamų deklaravimo. Prezidentės pataisos taip pat braukia prievolę iš biudžeto partijoms kompensuoti dalį patirtų rinkimų išlaidų.

Projektą svarstęs pagrindiniu paskirtas Audito komitetas į įstatymo projektą grupės Seimo narių siūlymu dar įrašė nuostatą, jog partijoms gyventojai galėtų papildomai pervesti 0,5 proc. savo sumokamo gyventojų pajamų mokesčio.

Taip pat komitetas siūlo į projektą įrašyti nuostatą, kad į politinės kampanijos sąskaitą negali būti nukreiptas jokių laikinųjų apsaugos priemonių taikymas.

Premjeras A.Kubilius patvirtino, kad uždraudus juridinių asmenų aukas teks didinti partijų finansavimą iš biudžeto. Jo teigimu, partijoms finansuoti iš biudžeto prireiks iki 15 mln. litų. Tuo metu partijoms kitų metų biudžete, kaip ir šiemet, numatyta beveik 5,5 mln. litų.

Valstybės dotaciją gauna partijos, per pastaruosius rinkimus surinkusios ne mažiau kaip 3 proc. rinkėjų balsų, ir nepadariusios šiurkščių finansų tvarkymo pažeidimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

x

x portretas
Finansuokime vagis, kad jie nevogtų koment.lt/node/536

Visuomenė

Visuomenė portretas
Partinė struktūra - neefektyvi, neobjektyvi, prieštaringa ir tuo nepatinka visuomenei. Lietuvoje turi būti vienas tikėjimas, viena valdžia, viena ideologija. Tam reikalingas neutralitetas, pagarba visuomenei. Didelis prašymas - atšaukti Darbo žmonių konstituciją, visuomeninę nuosavybę, ekonomikos, žemės, švietimo ir kultūros reformas. Sąjūdžio veikla buvo neteisėta.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių