Sumažėjo eilės į globos įstaigas

Po apskričių reformos eilės į sudėtingas socialines paslaugas teikiančius globos namus sumažėjo dvigubai.

Nuo 2013-ųjų, licencijavus globos įstaigas, tikimasi, kad pagerės ir globotiniams teikiamų paslaugų kokybė. Pastebima, kad globos įstaigos šalyje išsidėsčiusios nevienodai, todėl, pavyzdžiui, Marijampolėje ar Panevėžyje esančiose įstaigose eilių praktiškai nebūna, o Vilniuje ar Kaune žmonės laukia keletą metų.

Prūdiškių socialinės globos namuose gyvena 150 psichinę negalią turinčių žmonių. Įstaigos vadovas sako, kad laisvų vietų čia niekada nebūna. Šiuo metu eilės taip pat laukia beveik 30 psichinę negalią turinčių žmonių.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, globos įstaigos šalyje išsidėsčiusios labai nevienodai. Pradėjus lankyti 45-ias po apskričių reformos ministerijai patikėtas socialinės globos įstaigas, pastebėta, kad pavyzdžiui Marijampolėje ar Panevėžyje esančiuose globos namuose eilių praktiškai nebūna, o Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje žmonės laukia po kelis metus.

Šias įstaigas pervedus ministerijos žinion, padėtis pasikeitė.

„Nuo liepos 1-os iki spalio 1-os buvo išrašyti 144 nauji siuntimai į įstaigas, ir   eilės praktiškai sumažėjo dvigubai, nes skirstant žmones centralizuotai buvo galima žvelgti šalies mastu, o ne spręsti lokaliai, apskričių mastu. Matome, kad nuo kitų metų turbūt tos eilės dar mažės“, – prognozavo Aivydas Keršulis, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos departamento direktorius.

Perimtose globos įstaigose ministerijos specialistai pastebi ir daugiau taisytinų dalykų.

„Negali tokiose įstaigose viename kambaryje gyventi daugiau kaip 4 žmponės. Randame įvairių atvejų: yra ir po penkis šešis kai kuriose globos įstaigose. Taip pat neturėtų būti didelių įstaigų, o turim tokių, kuriose didesnis nei 300, o 300 yra maksimali riba suaugusiųjų globos įstaigoms. Tad planinį vietų skaičių reikia mažint“, – komentavo Violeta Toleikienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos departamento direktoriaus pavaduotoja.

Pasak specialistų, šios problemos išsispręs ir globotiniams teikiamų paslaugų kokybė pagerės, kai socialinės globos įstaigos bus pradėtos licencijuoti. Tai pradėti numatyta nuo 2013-ųjų.

„Praktiškai jau baigiame parengti programą. Tikiuosi, kad dar šiemt startuos jau ir paraiškų priėmimas, t.y. įstaigų pasiruošimas būtent tam licencijavimui nepriklausomai nuo steigėjo formos: ar tai būtų valstybinė įstaiga, ar savivaldybės, ar nevyriausybinės organizacijos“, – aiškino Donatas Jankauskas, socialinės apsaugos ir darbo ministras.

Iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų socialinės globos įstaigoms licencijuoti ketinama skirti daugiau kaip 100 mmln. litų.


Šiame straipsnyje: Globa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių