Su A.Brazausku atsisveikino užsienio valstybių buvę ir esami vadovai

Su mirusiu kadenciją baigusiu Lietuvos prezidentu Algirdu Brazausku atsisveikino į Vilnių suvažiavę aukšti esami ir buvę įvairių valstybių pareigūnai.

Kvartetui grojant liūdnas melodijas pirmasis į Prezidentūros Kolonų salę, kur pašarvotas velionis prezidentas, ketvirtadienį įžengė Estijos vadovas Toomas Hendrikas Ilvesas. Pasirašęs Užuojautų knygoje jis prie A.Brazausko karsto padėjo vainiką su Estijos vėliavos spalvų – juodos, baltos ir mėlynos – gėlėmis ir kaspinais. Priėjęs prie giminių T.H.Ilvesas ypač ilgai užuojautą reiškė našlei Kristinai Brazauskienei.

Vėliau paskutinę pagarbą A.Brazauskui atidavė buvęs Estijos prezidentas Arnoldas Ruutelis.

Paskui jį į Kolonų salę įžengė dabartinis Latvijos vadovas Valdis Zatleras, taip pat buvęs šios šalies prezidentas Guntis Ulmanis, atnešęs kuklią latviškos vėliavos spalvų – tamsiai raudonos ir baltos – rožių puokštę. Kartu su juo atėjo buvęs Latvijos premjeras Andris Berzins. G.Ulmanis, gerai pažinojęs A.Brazauską, negalėjo sulaikyti ašarų, labai jausimingai atsiveikino su velioniu - priklaupė priešais karstą, priėjo prie velionio, po to ilgai kalbėjosi su K.Brazauskiene ir mirusiojo prezidento dukterimis.

Tarti paskutinio „sudie“ mirusiam Lietuvos prezidentui taip pat atvyko buvęs Suomijos prezidentas, Nobelio taikos premijos laureatas Marttis Ahtisaaris, dabartinis Gruzijos vadovas Michailas Saakašvilis, eurokomisaras nuo Lietuvos Algirdas Šemeta.

Po M.Saakašvilio su A.Brazausku atsisveikino Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo administracijos vadovas Sergejus Naryškinas. Pastarasis paliko ypač ilgą įrašą Užuojautų knygoje.

Į Vilnių atvyko ir buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, Baltarusijos vicepremjeras Viktoras Buria, Kazachstano užsienio reikalų viceministras Rapilis Žošybajevas.

Atsisveikinti su A.Brazausku kartu atvyko buvę Lenkijos prezidentai Lechas Walęsa bei Aleksanderis Kwasniewskis.

Taip pat laukta buvusio Švedijos premjero, dabartinio užsienio reikalų ministro Carlo Bildto, pirmojo Moldovos prezidento Mircea Snieguro, tačiau jie dėl įvairių priežasčių neatvyko.


Šiame straipsnyje: Brazauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių