Studentams: privalomasis sveikatos draudimas šalyje ir užsienyje

Pagal Sveikatos draudimo įstatymą Lietuvos aukštųjų mokyklų dieninių skyrių studentai yra apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) yra sudariusi duomenų teikimo sutartis su visomis teisėtai Lietuvoje veikiančiomis aukštosiomis mokyklomis ir gauna duomenis apie jų dieniniuose skyriuose studijuojančius asmenis. Šiuos duomenis VLK teikia Valstybinės mokesčių inspekcijai (VMI), kad žinotų, kurie asmenys apdrausti valstybės lėšomis.

Nedirbantys vakarines arba neakivaizdines studijas pasirinkę asmenys turi teisę registruotis darbo biržoje ir būti apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis.

Asmenims, kurie 2009 metais studijavo Lietuvos aukštųjų mokyklų vakariniuose arba neakivaizdiniuose skyriuose ir neturėjo darbo bei nebuvo registruoti darbo biržoje, Valstybinė mokesčių inspekcija gali taikyti Mokesčių administravimo įstatyme nustatytas mokestinių prievolių vykdymo lengvatas. Šių įmokų nesumokėję vakarinio ar neakivaizdinio skyrių studentai, pateikę asmens tapatybės dokumentą, gali kreiptis į teritorinį mokesčių inspekcijos padalinį ir pasinaudoti suteikiamomis galimybėmis.

Ne ES ir Europos ekonominės erdvės šalių (Lichtenšteino, Islandijos ir Norvegijos) bei Šveicarijos aukštosiose mokyklose, bet vadinamosiose trečiosiose šalyse studijuojantys asmenys išvykdami mokytis privalo deklaruoti gyvenamosios vietos pasikeitimus.

Daugiau informacijos rasite VLK pranešime, taip pat VLK ir VMI svetainėse.


Šiame straipsnyje: sveikatos draudimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių