Studentai su valstybe galės atsiskaityti per ilgesnį laiką

Vyriausybė trečiadienį patvirtino naują valstybės lėšų už studijas grąžinimo tvarką - pagal ją nuo vienų iki trejų metų pratęsiamas atsiskaitymo su valstybe terminas.

Taip pat patikslinti atvejai, kuriais studentas atleidžiamas nuo finansinės atsakomybės, į jų sąrašą įtraukiant atvejį, kai išėjusieji akademinių atostogų nutraukia studijas dėl ligos ar gimdymo ir vaikų auginimo ir praneša aukštajai mokyklai apie studijų nutraukimą nepasibaigus akademinių atostogų terminui, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija.
Iki šiol nuo valstybės lėšų už studijas grąžinimo buvo atleidžiami neįgalieji ir asmenys, baigę semestrą nustatytu laiku ir be akademinių skolų bei nustatyta tvarka pranešę aukštajai mokyklai apie studijų nutraukimą.

Kiekvienas, nuo 2009 metų įstojęs į valstybės finansuojamą vietą universitete ar kolegijoje, gauna studijų krepšelį. Grąžinti valstybės studijoms skirtas lėšas arba jų dalį turi studentai, pašalinti iš aukštosios mokyklos dėl nepažangumo. Taip pat asmenys, nutraukę studijas savo noru vėliau nei pirmąjį semestrą, jeigu laiku nebaigė semestro ir turi akademinių skolų.

Kaip ir iki šiol, pašalinti iš aukštosios mokyklos ar nutraukę studijas savo noru asmenys turės grąžinti vieno semestro valstybės finansuojamos studijų kainos dydžio mokestį. Šis mokestis negali būti didesnis nei 30 bazinių socialinių išmokų (BSI) pirmajai studijų pakopai, 50 BSI – antrajai studijų pakopai ir pedagogų rengimo programoms, 70 BSI – trečiajai studijų pakopai ir rezidentūrai. Šiuo metu BSI yra 130 litų.


Šiame straipsnyje: studijosstudentaipaskolos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių