STT vadovas: kai kurios bylos teismuose nagrinėjamos per ilgai

Kai kurios korupcinių nusikaltimų bylos teismuose nagrinėjamos pernelyg ilgai, teigia Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Žimantas Pacevičius.

STT vadovas interviu dienraščiui „Lietuvos žinios“ taip pat pabrėžė, kad norint sumažinti korupciją reikia mažinti biurokratiją valstybės institucijose.

„STT bylas ištiria kvalifikuotai ir greitai, bet pastebime, kad kai kurios jų teismuose pernelyg ilgai nagrinėjamos. Tokiu atveju nepasiekiamas baudžiamojo proceso tikslas - greitai ir išsamiai atskleisti nusikalstamas veikas ir tinkamai pritaikyti įstatymą, kad jas padaręs žmogus būtų nubaustas. Juk ilgas bylos nagrinėjimas teisme gali lemti jos nutraukimą dėl senaties termino, o buvę kaltinamieji gali pareikšti ieškinius valstybei“, - sakė Ž.Pacevičius.

Pasak jo, siekiant išspręsti nepagrįstai ilgo baudžiamųjų bylų nagrinėjimo teismuose problemą, reikėtų griežtinti Baudžiamojo proceso kodekso, Teismų ir Advokatūros įstatymų nuostatas.

„2007 metais teismui perduota Vilniaus miesto savivaldybės administracijos departamento direktoriaus Dariaus Šalugos byla. Tačiau ji iki šiol nagrinėjama pirmosios instancijos teisme, nors apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senatis sueis 2012-ųjų gegužę“, - teigė STT direktorius.

Su korupcija kovojančios tarnybos vadovas pažymėjo, kad norint sumažinti korupcijos lygį šalyje reikia susirūpinti pagarba piliečiui ir biurokratijos mažinimu valstybės institucijose.

„Juk natūralu, kad pusę metų paprasčiausio valdininkų atsakymo nesulaukiantis žmogus pradeda manyti, jog nedavus kyšio reikalų sutvarkyti nepavyks“, - teigė Ž.Pacevičius.

„Vis dar nemažai valstybės ir savivaldybių institucijų elementariai nevykdo kai kurių privalomų Korupcijos prevencijos įstatymo nuostatų. Į atsakingas pareigas valstybės tarnyboje vis dar skiriami asmenys, apie kuriuos nėra gauta informacijos iš STT, neatliekamas parengtų ir Seimui pateiktų teisės aktų projektų antikorupcinis vertinimas“, - vardijo pareigūnas.

Per devynis šių metų mėnesius STT tyrė 207 bylas, iš kurių 68 priskirtos sudėtingų bylų kategorijai. Sausio-rugsėjo mėnesiais baudžiamosiose bylose, kuriose ikiteisminį tyrimą atliko STT, nuteisti 44 asmenys.


Šiame straipsnyje: STTŽimantas Pacevičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Žmogiškumo ydos

Žmogiškumo ydos portretas
Teisėsauga visiškai nekreipia dėmesio į valstybinius nusikaltimus. Palietus visuomeninės nuosavybės problemą, decentralizacijos bei ekonominės sanklodos deformaciją, žmonių gyvenimas tapo nepakeliamas. O čia dar visus kankina žmogiškumo ydos: karjerizmas, korupcija, konkurencija. Neįmanoma šitaip gyventi, neleidžiama turėti pajamų. Teisinių dokumentų, kurie grindžia politinius-ekonominius santykius, įforminimas - klastingas, prieš visuomenės valią, panaudojus karinius veiksmus ir avantiūristinius iššūkius. Lietuvai nepalankus kapitalistinis gyvenimo būdas.

ruta

ruta portretas
Tai atlikite tyrima visu svarbiu bylu ir nustatykite kokia yra tendencija ? Lietuva maza , galima labai , aiskiai ivarditi korumpuotus teisejus ,tyrejus ir t.t.Ar kol nera politinio sprendimo , jus patys neturite galiu spresti aukstas pareigas ar didelius pinigus turincius nusikaltelius ?

PK

PK portretas
na kurgi bus mažinama šita korupcija, kai valdantieji, kurių "stogą" neretais atvejais turi korumpuotieji, net nesiruošia nieko panašaus daryti. Pasiknaisiojo po jų nešvarius darbelius Komskis - tiek jam, tiek Tvarkos ir teisingumo partijai, gresia prarasti antikorupcijos pirminiko kėdę, pasiūlė A. Mazuronis griežčiau bausti už dėl korupcijos prasikaltusius valdininkus - įstatymą nusiuntė "tobulinti" ir taip toliau ir panašiai. Taigi gerbiamam Pacevičiui prieš tikintis, kad kažkas pasikeis, reikia sulaukti kol po rinkimų kažkas naujas, kad ir tie patys tvarkiečiai, į valdžią ateis, nes kitu atveju ir vėl tik guostis ir teliks
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių