Statybininkai dingo nebaigę renovuoti mokyklos

Biržų rajono „Aušros“ vidurinės mokyklos pedagogai stebisi jų mokyklą renovavusių statybininkų neatsakingumu, kurie, nebaigę jos renovuoti, paliko nusiaubtą.

Biržų savivaldybė priversta skelbti naują konkursą, pranešė LTV „Šiandien“. Užsimoję, tačiau taip ir nepajėgę iki galo renovuoti mokyklos, statybininkai dingo palikę ją nusiaubtą kaip po karo. Visur dulkės, šiukšlės, o svarbiausia – pradėti ir nebaigti remonto darbai. Iš trylikos kabinetų tik trys suremontuoti, likusiuose – nepakeistos grindys, nedažytos sienos ir lubos, visoje mokykloje nėra langų apdailos.

„Kai du kartus buvo parodyti darbų grafikai, patikėjau, bet kai trečią kartą, prieš pusę mėnesio ar mėnesį pasakė, kad sutvarkys iki gruodžio 1 d., jau netikėjau“, – sakė „Aušros“ vidurinės mokyklos tarybos pirmininkė Audronė Garšvaitė.

Nuo rugsėjo su moksleiviais lakstę dirbti ir mokytis į šalia esantį bendrabutį pedagogai tikėjosi lapkritį persikelti į suremontuotas klases.

„Labai bijau, kad šiais metais mūsų abiturientų egzaminų rezultatai nukentės dėl šitokios betvarkės mokykloje. Kol kas džiaugiuosi, kad neįvyko kokia nelaimė ir kad niekas nesusižeidė, niekas nežuvo, nes turint pradines klases mokykloje dirbti tokiomis sąlygomis buvo rizika“, – teigė „Aušros“ vidurinės mokyklos anglų kalbos mokytoja Stasė Eitavičienė.

„Kaip gali bendrovė dalyvauti viešųjų pirkimų konkurse, turėdama tokių problemų? Nuskambėjo mintis, kad neva turi labai daug objektų, nebėra žmonių, kas vykdytų darbus“, – kalbėjo „Aušros“ vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Danutė Laumienė.

Mažiausią kainą europinėmis lėšomis renovuoti mokyklą pasiūliusi Panevėžio „Steigos“ bendrovė neapšiltino mokyklos fasado, neperdengė stogo, darbus su keliais darbininkais pradėjo trimis mėnesiais vėliau nei žadėjo. Ne pirmą objektą taip palikęs   bendrovės vadovas neslepia turįs sunkumų.

„Būna, kad statybinės kompanijos neturi darbo ir įeina į rinką bet kokia kaina, kad gautų darbo. Tada pasiūlymus parašome žemesne kaina, kad tik laimėtume. O, pasirodo, kai be pelno dirbi, jeigu pradeda trūkti apyvartinių lėšų, kyla daug problemų“, – sakė bendrovės „Steiga“ direktorius Stanislovas Latvėnas.

Renovavimo darbus prižiūrėjusi Biržų savivaldybė teigia ne kartą perspėjusi statybininkus sparčiau dirbti, tačiau, net ir rizikuodami nebegauti iš Švietimo ir mokslo ministerijos dalies lėšų apdailai atlikti, pagaliau nutraukę sutartį. Ir kaltina esą netobulą Viešųjų pirkimų įstatymą.

„Mes priversti rinktis būtent pigiausią pasiūlytą variantą“, – pabrėžė Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorė Palmyra Prašmantienė.

Nustačius likusių darbų vertę bus skelbiamas naujas konkursas. Anot valdžios, mokykla geriausiu atveju bus renovuota iki 2012 m.


Šiame straipsnyje: mokyklų renovacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių