S.Šedbaras: reikėtų rengtis referendumui dėl dvigubos pilietybės

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Stasys Šedbaras sako, kad jo nenustebino prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimas vetuoti Pilietybės įstatymą, kuris išplėtė dvigubos pilietybės ribas.

Anot politiko, visuomet buvo abejonių dėl priimtų įstatymo normų.

S.Šedbaras kaip variantą iš susidariusios padėties siūlo rengti referendumą dėl Konstitucijos keitimo.

"Nematau čia ypatingos tragedijos kaip komitetui, kaip Seimui, bet išeivija, jaunimas šią žinią, be abejo, sutiks nelabai džiugiai", - prezidentės veto žurnalistams komentavo TTK vadovas.

Anot jo, dar nepriėmus įstatymo parlamente komitetas svarstė variantus, kad šis teisės aktas gali būti grąžintas Seimui.

"Jeigu prezidentė vetuos ir jeigu veto bus priims, jeigu Konstitucinis Teismas būtų nepritaręs tokiai pozicijai, mes jau komitete patys abejojome tokio pasiūlymo visišku neginčijamumu, matyt, neatmestinas yra referendumo surengimas. Tik reikia jam pasirengti", - kalbėjo S.Šedbaras.

Parlamentaras svarstė, kad jis galėtų būti surengtas su kitais Seimo rinkimais 2012 metais.

"Reikia politinių jėgų bendro sutarimo", - teigė jis.

S.Šedbaras nesiėmė prognozuoti, kaip elgsis parlamentarai, balsuodami dėl veto.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį vetavo dvigubos pilietybės ribas išplečiantį Pilietybės įstatymą dėl galimos prieštaros Konstitucijai.

Įstatymas Seimui grąžintas dėl straipsnių, kurie dvigubą pilietybę leidžia įgijusiems Europos Sąjungos ar NATO valstybės pilietybę, ir išplečia galimybes gauti Lietuvos pilietybę išimties tvarka.

"Pagal Konstituciją dviguba pilietybė yra reta išimtis, o ne paplitęs reiškinys. Išplėsti galimybes turėti dvigubą pilietybę būtų įmanoma vieninteliu būdu - keičiant pačią Konstituciją", - Prezidentūros išplatintame pranešime cituojama šalies vadovė.


Šiame straipsnyje: Dviguba pilietybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių