Sprendimo teisę dėl neišmokėtų priedų pareigūnams KT paliko teismams

Konstitucinis Teismas (KT) antradienį paskelbė, kad jo nutarimai galioja į ateitį, tačiau tuo pačiu spręsti konkretų klausimą dėl pareigūnams neišmokėtų priedų, t.y. dėl teisės taikymo, jis paliko teismams.

Į Konstitucinį Teismą kreipėsi Vilniaus apygardos administracinis teismas, prašydamas atsakyti, kada nustoja galioti KT pripažintas prieštaraujančiu Konstitucijai teisės aktas - nuo nutarimo priėmimo, ar nuo teisės akto priėmimo. Šis teismas KT išaiškinimo prašė, ėmęsis nagrinėti statutinių pareigūnų skundus dėl neišmokėtos darbo užmokesčio dalies priteisimo.

Konstitucinis Teismas atsakydamas į teismo kreipimąsi pabrėžė, kad Konstitucijoje įtvirtinta bendra taisyklė, jog KT sprendimų galia yra nukreipiama į ateitį. Tačiau tuo pačiu jis teigia, kad KT nutarimo galia į ateitį nepaneigia Seimo teisės nustatyti tokį naują teisinį reguliavimą, pagal kurį būtų pašalinamos dėl Konstitucijai prieštaraujančio teisės akto atsiradusios neigiamos teisinės pasekmės.

KT nutarime taip pat konstatuota, jog tai, ar KT įstatymo dėl nutarimo galiojimo požiūriu sprendimas dar nėra įvykdytas arba jau yra įvykdytas, kiekvienu konkrečiu atveju nustato teismai ir kitos teisę taikančios institucijos.

"Konstitucinis Teismas nesprendžia teisės aktų taikymo klausimų, tokius klausimus sprendžia institucija, turinti įgaliojimus taikyti teisės aktus", - rašoma nutarime.
Vilniaus apygardos administracinis teismas į KT kreipėsi gavęs pareigūnų skundus dėl to, kad 2005-2008 metais jiems nebuvo išmokėta dalis priedų ar priemokų, nes apskaičiuojant darbo užmokestį taikytas apribojimas, kad priedų ir priemokų suma negalėjo viršyti 70 proc. pareiginės algos. Anksčiau KT yra pripažinęs, kad toks ribojimas prieštarauja Konstitucijai.

Kaip teigia pranešime KT, pareiškėjų vidaus tarnybos sistemos pareigūnų skunduose teismui nurodytos neišmokėtų priedų ar priemokų sumos svyruoja nuo 50 iki 7 tūkst. 739 litų. Vilniaus apygardos administracinis teismas į KT kreipėsi dėl 30 tokių bylų.
Vilniaus apygardos administracinis teismas kreipdamasis į KT pateikė nuomonę, jog KT nutarimų galia yra nukreipiama tik į ateitį, išskyrus išimtis, kurios gali būti taikomos, kai nustatoma, kad jų netaikant būtų pažeisti teisingumo ir asmenų lygybės įstatymui principai.


Šiame straipsnyje: KTpareigūnų algos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių