Sodininkai nekantrauja: kada gi prasidės sėja?

Pasak agrometeorologų, šiemet žemdirbiai į laukus išeis šiek tiek vėliau nei ankstesniais metais. Tačiau į tradicinę parodą „Ką pasėsi...“ Kaune suvažiavę prekeiviai pastebi, kad šiemet vis daugiau žmonių domėjosi kaip patiems užsiauginti daržovių ar vaisių savo sode.

Kaimyninėje Lenkijoje sėja jau prasidėjus, o mūsų šalyje, ypač šiaurinėje jos dalyje, dirvožemyje dar yra įšalo, kai kur jis siekia 0,5 metro, tad kalbėti apie netrukus prasidėsiančius lauko darbus gerokai per anksti.

„Dar dirva yra šlapia, temperatūra svyruoja –5 +2 ribose, dar pakankamai sėklai turėtų būti nepatogu. Pernai sezoną mes užbaigėme su dideliu dirvos drėgnumu, turbūt visoje Lietuvoje buvo perteklinis drėgnumas“, – teigė agrometeorologė Ramutė Jonavičienė.

Agrometeorologai sako, kad pirmasis pavasario mėnuo buvo gražus: nuo vasario vidurio kritulių krito vis mažiau, sniegas pamažu išgaravo, tad jei bus šilta, pradžiuvus dirvožemiui ir pas mus bus galima įeiti į laukus.

Iš visos Lietuvos šią savaitę į parodą Kaune „Ką pasėsi...“ suvažiavę sodininkai, daržininkai, gėlininkai taip pat tvirtina, kad pavasaris ūkininkams šiemet bus vėlyvesnis, nors norinčiųjų patiems užsiauginti kažką savo sode pastaruoju metu daugėja.

„Bus vėlyvesnis pavasaris, kas nori iš anksčiau – uždengia juoda plėvele dirvą, pašildo, giliai perkasa, padaro sėklesnes vagutes ir padaigina bulves namuose. Pasodinus ir uždengus agroplėvele – per Jonines pirmas ankstyvas bulves tikrai valgys“, – pasakojo sodininkė.

Parodoje gausiausiai prekiauta vaismedžių ir vaiskrūmių, dekoratyvinių augalų sodinukais, daržovių sėklomis, ypač svogūnų sėjinukais, kuriuos esą geriausia sodinti per Stasines.

„Svarbiausia, kad nebūtų sušalusi pati sėkla, tai tada nebus žieduolių, jeigu jis ir padygęs, kiti sako nepirkti, nes bus daug žieduolių, nesąmonė, gali sodinti ir padygusį, ir nereik nuskabinėti, nukarpyti kaip seniau darydavo“, – aiškino sėklų pardavėja.

Agrometeorologai prognozuoja, kad žemdirbiams dirvožemis šį, šiek tiek vėlyvesnį, pavasarį bus palankus.


Šiame straipsnyje: sodininkaisėja

NAUJAUSI KOMENTARAI

RaimundasJankus

RaimundasJankus portretas
naudinga informacija

vidma

vidma  portretas
bl LT nori nenori sodiniku tapsi , maistas kainoja milionus ..............

nei

nei portretas
viskas savo laiku,ko čia nekantrauja?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių