Socialinę paramą vieniši ir nepasiturintys gaus lengviau

Seimas sugriežtino išmokų mokėjimą ilgalaikiams bedarbiams ir pašalpų gavėjams, bet sudarė sąlygas lengviau socialinę paramą ir kompensacijas už šildymą gauti vienišiems ir nepasiturintiems gyventojams, Be to, leista savivaldybėms griežčiau skirtyti išmokas.

Seimas ketvirtadienį priėmė Piniginės socialinės paramos nepasiturinčioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims įstatymo pataisas: už balsavo 67 Seimo nariai, prieš vienas („darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas), o susilaikė 19 parlamentarų.

Nuo kitų metų socialinės išmokos bus mokamos tik bedarbiams, kurie tokį statusą turi ne ilgiau kaip 5 metus. Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas pabrėžė, kad pataisa labiausiai bus nepatenkinti „sveiki, darbingo amžiaus, bet piktybiškai nedirbantys piliečiai, kurie visiškai nenori dirbti, o pasitenkina tuo, kad gali gyventi iš pašalpų“.

„Jiems pašalpos palaipsniui bus mažinamos, o jeigu šeimoje nebus nepilnamečių vaikų, po penkerių metų jų mokėjimas bus nutraukiamas“, - sakė D.Jankauskas.
Dabar nedirbantieji ir neturintieji pajamų pašalpas gali gauti iki „gyvos galvos“.
Vieniems gyvenantiems asmenims nuo kitų metų, apskaičiuojant pašalpas už komunalines paslaugas, kompensacijos bus taikomos už didesnį plotą (50 kv.) negu dabar.

„Vienas likęs žmogus sulauks daugiau paramos“, - po pataisų priėmimo Seime BNS sakė D.Jankauskas.

Valstybė teiks paramą ir jauniems, bet būstus oficialiai nuomojantiems žmonėms - jiems, skirtingai negu dabar, bus teikiamos kompensacijos už šildymą.

Seimas nustatė, kad nuo 2012-ųjų galios du modeliai - 5 savivaldybėse (Akmenės, Panevėžio, Radviliškio, Raseinių ir Šilalės rajonų) teikiant piniginę socialinę paramą paskutinį žodį tars vietos valdžia. Kitose šalies vietovėse parama bus teikiama pagal dabar galiojančią tvarką. Po trijų metų Lietuva turės apsispręsti, pagal kokį vieną modelį parama bus teikiama po 2014-ųjų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras pabrėžė, kad dažnai realus paramos prašančiojo gyvenimas skiriasi nuo to, kuris pateikiama pažymose dėl pašalpos.
„Bendruomenės, vietos gyventojai ir savivaldos galimybės spręsti lanksčiau organizuoti piniginės socialinės paramos teikimą turi parodyti galimybę racionalizuoti paramą“, - sakė ministras.

Jeigu žmogus, ilgiau nei metus neradęs darbo ir gyvenęs iš pašalpos, susiranda darbą, bet menkai apmokamą, jam dar pusmetį bus mokama dalis bedarbio pašalpos. Pasak D.Jankausko, tokia tvarka skatins žmones gyventi ne iš pašalpų, o ieškotis darbo.


Šiame straipsnyje: pašalposSocialinės pašalpos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Valstybiniai nusikaltimai

Valstybiniai nusikaltimai portretas
Valstybės atstovai žemina piliečių orumą ir garbę, nemokėdami tvarkyti ūkiskaitos, nesugebėdami vadovauti darbo santykiams. Darbas - ekonomikos objektas, kaip pastatai, įrenginiai, priemonės. Man būtų gėda uždaryti duonos fabriką, modernias pramonės įmones ir gatvėje derėtis su siaubo pagautais piliečiais. Ir dar vieną ant kito suspausti, kad nei neatsikvėptų. Toks elgesys - valstybinis nusikaltimas. Nu reikia pašalinti klaidas. Reikia šalinti žmogiškumo ydas, parazitiškumus, niekšybes.

as

as portretas
viska suprantu viskas tvarkoje seniai reikejo ziuret kad zmones stengtusi dirbt kodel su nepilnameciais vaikais vel daroma spraga (KALBU NE APIE DARBSCIAS AR DARBSCIUS) O KIEK TOKIU kurie tais mazameciais naudojasi nors tam nepilnameciui desimt su kapeikom ,pamastykime
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių