Socialdemokratų vedliu ir kandidatu į prezidentus tapo A.Butkevičius

Naujuoju opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininku išrinktas Seimo narys, buvęs finansų ir susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius. Jis turėtų tapti ir socialdemokratų kandidatu į prezidentus.

Šeštadienį partijos suvažiavime surengtuose pirmininko rinkimuose A.Butkevičius nugalėjo kitus du pretendentus į šį postą - parlamentarus Zigmantą Balčytį ir Vytenį Andriukaitį. Už A.Butkevičių balsavo 329 LSDP suvažiavimo delegatųai, už Z.Balčytį - 242, už V.Andriukaitį -  26. Suvažiavimas priėmė partijos statuto pataisas, kuriose numatyta, jog partijos pirmininkas renkamas slaptu balsavimu.

Ligšiolinis partijos pirmininkas ekspremjeras Gediminas Kirkilas atsisakė kandidatuoti dar vienai kadencijai. Jis tai paaiškino būtinybe „išlaikyti partijos vienybę ir neleisti jai susiskaldyti“.

Į LSDP pirmininkus taip pat buvo keliamas buvęs jos lyderis Algirdas Brazauskas, Seimo nariai Česlovas Juršėnas ir Juozas Olekas. Tačiau visi jie nesutiko kandidatuoti.

A.Brazauskas siūlė suvažiavimui paremti Seimo LSDP frakcijos seniūno Z.Balčyčio kandidatūrą. „Visi tame sąraše labai įdomūs žmonės, bet aš siūlau Z.Balčytį ir ne be pagrindo. Jis buvo ministerijos vadovas, gerai dirbo, gal kai kada būdavo „kieta“", bet manau, kad jis gali dirbti ir dirbs“, - kalbėjo A.Brazauskas.

Č.Juršėnas atsisakė kandidatuoti, teigdamas, kad vadovauti partijai turi jaunesni. J.Olekas siūlė savo rėmėjams balsuoti už A.Butkevičių.

Naujasis pirmininkas Algirdas Butkevičius į savo komandą pakvietė visus buvusius LSDP pirmininko pavaduotojus: Vytenį Povilą Andriukaitį, Zigmantą Balčytį, Ričardą Malinauską, Juozą Oleką, Mildą Petrauskienę, Birutę Vėsaitę ir Romą Žakaitienę, buvusį partijos pirmininką Gediminą Kirkilą. Pirmininko siūlymu pavaduotojais buvo taip pat patvirtinti Vilija Blinkevičiūtė, Algirdas Sysas, Justas Paleckis, Giedrė Purvaneckienė ir Justas Pankauskas.

LSDP taryba yra nusprendusi, kad naujai išrinktas partijos pirmininkas bus keliamas kandidatu gegužę vyksiančiuose Lietuvos prezidento rinkimuose. 

Suvažiavime taip pat nuspręsta, jog LSDP į Europos Parlamento rinkimus ves buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė. Jos pavardė įrašyta pirmąja kandidatų sąraše. Antrasis jame - europarlamentaras Justas Paleckis.


Šiame straipsnyje: LSDPAlgirdas Butkevičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių