Socialdemokratai: visos šeimos formos – lygios

Grupė socialdemokratų siūlo Konstitucijoje įrašyti, kad visos šeimos formos - lygios.

Tokią nuostatą keli socialdemokratai siūlo įrašyti vietoje beveik šimto Seimo narių teikiamos Konstitucijos pataisos, kuri šeimą susietų su santuoka.

„Ši nuostata yra žmogaus laisvo pasirinkimo parodija, nes iš jos seka, kad nesudarius santuokos nėra šeimos. Mėginimas keisti Konstituciją – desperatiška nueinančiųjų nuo politinės arenos pastanga įtikti tradiciškai mąstantiems rinkėjams, tai nurodymas gyventi pagal bažnytines dogmas, veidmainiškai, Kalėdų išvakarėse graudenti žmonių širdis taip tarsi įrodant, kad tik konservatoriai ir jų sekėjai saugo Lietuvos šeimas. Tačiau ši meilė yra veidmainiška, nes šis projektas pažeidžia žmogaus teises ir laisves, konstitucinę žmogaus privataus gyvenimo teisę“, – spaudos konferencijoje pristatydama siūlymą sakė socialdemokratė Aušrinė Marija Pavilionienė.

Trečiadienį Seimui planuojama pateikti 98 parlamentarų parengtą Konstitucijos pataisą, kuri šeimą susieja su santuoka, kad „šeima sukuriama laisvu vyro ir moters sutarimu sudarius santuoką“.

Tokią pataisą parlamentarai teikia po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) rugsėjį paskelbė, jog 2008 metais priimtos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nuostatos, šeima pripažįstančios tik gyvenančius santuokoje žmones, prieštarauja Konstitucijai.

Nutarime KT pabrėžė, kad santuokos institutas yra „istoriškai susiklostęs šeimos modelis, neabejotinai turintis išskirtinę vertę visuomenės gyvenime, užtikrinantis tautos ir valstybės gyvybingumą bei istorinį išlikimą“. Tačiau tuo pačiu teismas paskelbė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Šiuo metu Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu. Tačiau tiesioginės sąsajos, kad šeima sukuriama per santuoką, nėra.

Konstitucijos pataisos turi būti svarstomos ir dėl jų balsuojama Seime du kartus. Tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Įstatymo projektas dėl Konstitucijos keitimo laikomas Seimo priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už tai balsavo ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.

BNS užsakymu spalį atliktos visuomenės nuomonės apklausos duomenimis, 46 proc. gyventojų remia KT poziciją, jog šeima gali būti sudaryta ne tik santuokos pagrindu, tuo tarpu 41 proc. tokiam apibrėžimui nepritaria. Likę 13 proc. šiuo klausimu neturėjo nuomonės.

Bendrovės RAIT atliktas tyrimas atskleidė, kad šeimos apibrėžimą tik per santuoką labiau palaiko vyresni žmonės. KT išaiškinimui pritarė 64 proc. nuo 25 iki 34 metų apklaustųjų. Tarp 65-74 metų žmonių pritariančiųjų buvo 24 procentai.


Šiame straipsnyje: šeimos įstatymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
ką, ar sutarimas kartu gyventi jau šeima?tikrai ne nes galima ir kambariokus vadinti jau šeima...Santuoka reiškia kad įsipareigoji oficialiai prieš visus nebijai parodyti kad esi atsakingas ir moraliai ir finansiškai už savo šeimos narius.Ir pačiam tada yra aišku kas yra kas,galų gale apsipykus ne taip greit norėsis viską griaut,nes neužteks pasiimti kojinių porą ir pabėgti

AAA

AAA portretas
O kaip su haremu? Ar iš tai bus laikoma viena iš šeimos formų?? Ar bus šiai formai kokių apribojimų, tarkim, turėti tik iki 4 žmonų?

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Akmens amžiuje buvo galima gyventi gentimis...nes nebuvo juridinių santykių. Dabar mama ateina prašyti pašalpos vienišai motinai, po to nueina į seniūnijją jau su vuru ir pareiškia , kad jie šeima ir pajamas dalinant vienam šeimos nariui priklauso kompensacija...o kaip to neleisti, jei nėra juridinių apiforminimų?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių