ŠMM: šiemet įsteigta per 6 tūkst. naujų vietų darželiuose

Šiemet Lietuvoje įsteigti 28 privatūs darželiai ir iš viso įkurta per 6 tūkst. naujų vietų savivaldybių ir privačiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) teigimu, per pastaruosius 20 metų buvo įsteigti tik septyni privatūs vaikų darželiai.

Dabar darželių plėtrą paskatino šių metų pradžioje įvestas ikimokyklinio ugdymo krepšelis, supaprastintos buvusios griežtos higienos normos bei reikalavimai patalpoms.

2011 metais ikimokyklinuko krepšelyje yra 2555 litai. Specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams skirtas 35 proc. didesnis krepšelis - 3450 litų per metus.

Krepšelyje kaip tikslinė dotacija yra 194,1 mln. litų, iš jų 1,3 mln. litų - nevalstybinėms ikimokyklinio ugdymo įstaigoms.

Ikimokyklinio ugdymo krepšelis skiriamas ne mažiau kaip keturių valandų per dieną (20 val. per savaitę) ugdymui finansuoti. Likusią ugdymo laiko dalį finansuoja ir ūkio lėšų ugdymo įstaigoms skiria steigėjas.

ŠMM taip pat pranešė, kad šiemet parengė Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo plėtros 2011-2013 metų programą. Joje ypatingas dėmesys bus skiriamas įstaigoms kaimo vietovėje. Numatoma sudaryti palankesnes teisines ir finansines sąlygas steigtis privačioms įstaigoms kaime. Numatoma įsteigti mobilias švietimo pagalbos (psichologų, logopedų, specialiųjų pedagogų ir kt.) specialistų grupes, kurios pagal poreikį aptarnaus nuošalesnėse vietovėse gyvenančias šeimas.

Programai įgyvendinti per trejus metus planuojama skirti 108 mln. litų iš valstybės biudžeto ir ES struktūrinių fondų.

Šiuo metu Lietuvoje veikia per 600 darželių, iš jų - 35 privatūs. Ikimokyklinio ugdymo įstaigas lanko per 57 proc. vaikų.

Anot ŠMM pranešimo, tikimasi, kad 2013 metais Lietuvoje veiks ne mažiau kaip 50 nevalstybinių vaikų darželių, o savivaldybių darželiai taps lankstesni, siūlys įvairesnes programas, kitas paslaugas.


Šiame straipsnyje: Vaikų darželiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių