Slaugytojai rengiasi streikui

Slaugytojai skundžiasi gydymo įstaigose velkantys nepakeliamą darbo naštą. Už kelių šimtų litų algą jie sako per naktį priversti prižiūrėti po 50–70 pacientų.

Pervargę slaugytojai pripažįsta nebesugebantys padoriai pasirūpinti ligoniais. Seimo Sveikatos reikalų komitetas įpareigojo Sveikatos apsaugos ministeriją slaugytojų darbo krūvius reglamentuoti, pranešė LTV naujienų tarnyba.

Tylų, kantrų darbą slaugytojos artimiausiu metu ketina iškeisti į visuotinį streiką. Esą valdžia niekaip negirdi prašymų sumažinti ir sunormuoti jų darbo krūvių. Išskyrus didžiąsias šalies ligonines, slaugytojos tikina turinčios darbo tiek, kad apie kokybišką ligonių apžiūrą neverta nė kalbėti.

„Jeigu slaugos ligoninėje viena slaugytoja naktį prižiūri 50–70 pacientų, iš kurių 90 proc. neapsitarnauja, nevaikšto, juos reikia pavalgydinti, ant šono paversti, tai apie kokią kokybišką slaugą galime kalbėti?“ – retoriškai klausė Danutė Margelienė, Slaugos specialistų organizacijos prezidentė.

Prižiūrimų pacientų skaičius, anot slaugytojų, ypač padidėjo pastaruoju metu, restruktūrizuojant ligonines, kai atleidus esą šimtus slaugytojų likusiems darbo dar labiau padaugėjo.

Kaip sako slaugytojos, nepakeliamas krūvis nebūtų toks sunkus, jei algos būtų bent kiek didesnės. Šiuo metu slaugos darbuotojų užmokestis „popieriuje“ vos perkopia 1000 litų.

Algų renesanso Sveikatos apsaugos ministerija slaugytojams nežada, nes darbo užmokestį nustato ligoninių vadovai ir steigėjai, kurių dauguma – savivaldybės. Tačiau darbo krūvius sureguliuoti žada jau kitų metų pradžioje.

„Projektas atsakys, ar bus galima pateikti rekomendacijas, kaip nustatyti darbo krūvį, ar pateikti tam tikras ribas, nustatant minimalų ir maksimalų darbo krūvį“, – svarstė Nora Ribokienė, sveikatos apsaugos viceministrė.

O kol valdininkai dar tik planuoja, slaugytojai kraunasi lagaminus ir dirbti už kelis ar keliolika kartų didesnę algą išvyksta į užsienį. Skaičiuojama, kad per mėnesį emigruoja kelios dešimtys slaugytojų.


Šiame straipsnyje: slaugytojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių