Per skandalą su R.Smailyte išgarsėjusiam pasieniečiui – 5 tūkst. litų

Valstybė buvusiam Lazdijų rinktinės vado pavaduotojui Stasiui Rudziui turės sumokėt 5 tūkst. litų neturtinės žalos.

Tai nusprendė penktadienį nutartį paskelbusi Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) išplėstinė septynių teisėjų kolegija, pranešė teismo atstovė spaudai.
Išnagrinėjusi aukštas pareigas ėjusio pasieniečio žalos atlyginimo bylą dėl per ilgai trukusio baudžiamojo proceso, kolegija konstatavo, kad priteista 5 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo suma iš esmės atitinka konstitucinį teisingo žalos atlyginimo principą. Šis sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Ši civilinė byla buvo nagrinėjama pagal S.Rudzio skundą Generalinei prokuratūrai, Teisingumo ministerijai ir  Specialiųjų tyrimų tarnybai dėl žalos, padarytos neteisėtais valstybės institucijų veiksmais. Pareiškėjas prašė jam priteisti beveik 1,5 tūkst. turtinės ir 50 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimą.

LAT sutiko su tuo, kad ieškovas nepagrįstai ilgai buvo įtariamuoju ir kaltinamuoju, išgyveno netikrumą dėl baudžiamojo proceso prieš jį baigties.
Ši procesinė padėtis, pasak teismo, neigiamai veikė jo emocinę būklę, įprastą savijautą, neabejotinai pakenkė reputacijai tiek bendradarbių, tiek kitų jį pažįstančių žmonių akyse.

„Tokio pobūdžio išgyvenimai ir nepatogumai teismų pagrįstai vertinti kaip ieškovo patirta neturtinė žala,“- konstatavo teismas.

LAT manymu, sprendžiant dėl neturtinės žalos, grindžiamos per ilga baudžiamojo proceso trukme, atlyginimo tais atvejais, kai proceso delsimo laikotarpis nėra labai ilgas, nenustatyta išskirtinių aplinkybių, proceso trukmei neturėjo įtakos asmens, dėl kurio vyko procesas, elgesys, atsižvelgiant į konkrečios bylos aplinkybes, priteistinas 3–5 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimas.

Bylą nagrinėję teisėjai nerado teisinio pagrindo vertinti ieškovo elgesį baudžiamojo proceso metu kaip kriterijų mažesniam neturtinės žalos atlyginimo dydžiui nustatyti.
S.Rudzys įtarimų sulaukė 2004-siais, kai Lietuvoje kilo tuometinio prezidento Rolando Pakso apkaltos skandalas. Slapta klausydamiesi telefoninių pokalbių, teisėsaugos pareigūnai išsiaiškino, kad kaunietė stomatologė Renata Smailytė palaikė glaudžius ryšius su aukštais pasienio pareigūnais. Jie netrukus neteko postų, o kai kurie sėdo į teisiamųjų suolą.

Marijampolės teisme buvo nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje teisiami trys Lazdijų rinktinės pasieniečiai tarp jų S.Rudzys, buvo kaltinami piktnaudžiavę tarnyba ir oficialių dokumentų klastojimu.
Baudžiamoji byla buvo iškelta, kai paaiškėjo, jog tuomečio Lazdijų pasienio rinktinės vado Albino Žymančiaus vairuotojas darbo metu į Varšuvą ir atgal vežiojo skandalingąją R.Smailytę ir su Rusijos nusikalstamomis grupuotėmis sieto Anzorio Aksentjevo-Kikališvilio draugę.

Kai šis skandalas iškilo į viešumą, Lazdijų rinktinėje su kelionėmis susiję dokumentai galimai buvo suklastoti. Tačiau Lazdijų pasieniečių kaltės dėl šių dokumentų klastojimo teisme įrodyti nepavyko.


Šiame straipsnyje: Renata Smailytėpareigūnai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių