Siūloma uždrausti žvejybą Nemuno deltos regioniniame parke per nerštą

Mėgėjiškos žūklės plėtros taryba pasiūlė Aplinkos ministerijai uždrausti mėgėjų žvejybą visais įrankiais ir būdais Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose žuvų neršto metu - nuo balandžio 20-osios iki gegužės 20 dienos.

Anot tarybos, norint pagausinti žuvų išteklius Kuršių mariose ir Nemuno žemupyje, šiame regione reikėtų mažinti mėgėjų žvejybos intensyvumą.

Dėl didžiulio žvejų antplūdžio pavasariais Nemuno deltos regioniniame parke ne tik išgaudoma daug neršiančių žuvų, bet ir nukenčia visa saugomos teritorijos aplinka - pakrantėse paliekama daugybė šiukšlių, trikdomi perintys paukščiai.

Aplinkos ministerija, pasak Gamtos apsaugos departamento Gamtos išteklių skyriaus vedėjo Vilmanto Graičiūno, apsvarstys šį Mėgėjiškos žūklės plėtros tarybos pasiūlymą.

Gamtos tyrimų centro mokslininkų teigimu, iš žvejybos verslo pasitraukus 18 įmonių, šiemet Kuršių mariose pagausėjo kai kurių rūšių žuvų, ypač karšių.

Šiais metais, palyginti su 2008-aisiais, žvejybos įmonės Kuršių mariose sugavo du kartus daugiau karšių ir sterkų, nors žvejojo su tiek pat įrankių. Kitąmet žuvų dar turėtų pagausėti, kadangi dar dvi įmonės pasitraukė iš žvejybos verslo. Jos iš Europos žuvininkystės fondo ir valstybės biudžeto gavo kompensacijas už turėtas žvejybos įrankių kvotas.

Dabar žuvų neršto metu, nuo balandžio 20-osios iki gegužės 20-osios, Nemuno deltos regioninio parko teritorijoje esančiuose vandens telkiniuose žvejams mėgėjams draudžiama žvejoti tik karšius. Atsitiktinai užkibus šiai žuviai, ji turi būti paleista, tačiau ne visi žvejai laikosi taisyklių.

Mėgėjiškos žūklės plėtros taryba - patariamoji mėgėjiškos žūklės organizavimo ir plėtros institucija. Tarybą sudaro ekologai, mokslininkai, Aplinkos ministerijos ir kitų valstybės institucijų specialistai, žvejų organizacijų atstovai ir kt. Ji teikia išvadas, pasiūlymus ir rekomendacijas dėl mėgėjiškos žūklės plėtros programų, projektų, taip pat dėl teisės aktų rengimo ir jų įgyvendinimo.


Šiame straipsnyje: žvejybaNemuno delta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių