Siūloma skaidresnė teisėjų atrankos tvarka

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius siūlo nustatyti aiškią kandidatų į trijų tarptautinių teismų teisėjus atrankos bei siūlymo tvarką.

Šiuo metu Lietuvoje nėra išsamiai nustatyta, kaip turėtų vykti kandidatų atrankos bei siūlymo procedūros skiriant mūsų šalies atstovus į Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT), Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) ir Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) teisėjus.

Teisingumo ministro teigimu, tai apsunkina tiek atrankas organizuojančias institucijas, tiek jose dalyvaujančius kandidatus, nes procedūrų teisinis neapibrėžtumas neleidžia užtikrinti jų aiškumo, skaidrumo, objektyvumo, o svarbiausia - prieinamumo visuomenei.

Atsižvelgiant į tai, siūloma nustatyti, jog visais atvejais kandidatų į ESTT, EŽTT ir TBT teisėjus atranką organizuotų Vyriausybės nustatyta tvarka sudaryta teisingumo ministro vadovaujama darbo grupė, į kurią taip pat įeitų užsienio reikalų ministras, Ministro Pirmininko kancleris, Seimo, Prezidentūros, prireikus, kitų organizacijų atstovais.

Siekiant užtikrinti atrankos viešumą bei prieinamumą kuo platesniam visuomenės ratui, apie atranką kiekvienu atveju būtų skelbiama viešai „Valstybės žiniose“ bei visų minėtų institucijų interneto svetainėse. Kandidatai per nustatytą terminą Teisingumo ministerijai turėtų pateikti visus reikalingus dokumentus. Darbo grupė įvertintų kandidatų atitikimą nustatytiems reikalavimams, o prireikus organizuotų atranką žodžiu. Daugiausiai balsų surinkusias kandidatūras teisingumo ministras pateiktų Vyriausybei, kuri nustatyta tvarka priimtų galutinį sprendimą dėl tinkamiausios kandidatūros.

Kandidatūrų į EŽTT ir TBT siūlymo tvarka, ministro nuomone, turėtų būti analogiška kandidatų į ESTT siūlymo tvarkai. Visais atvejais galutinį sprendimą priimtų Vyriausybė, pasikonsultavusi su Seimu ir gavusi Respublikos Prezidento pritarimą.

Teisingumo ministerija jau pateikė visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms svarstyti  Vyriausybės įstatymo ir Seimo statuto pakeitimų ir papildymų projektus. Įvertinus gautas pastabas ir pasiūlymus, projektai bus teikiami svarstyti Vyriausybei, vėliau jiems turės pritarti ir Seimas.


Šiame straipsnyje: teisėjaiteisėjų atranka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių