Siūloma naikinti A.Sacharuko vadovaujamą komisiją

Dabartinė Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija turėtų būti panaikinta, nes yra neveiksni. Vietoj jos pagal naujus principus ketinama sukurti naują parlamentinę instituciją su didesniais įgaliojimais.

Tai penktadienį po pasitarimo su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK), Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) bei Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos nariais pranešė Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

„Pirmas veiksmas – naikiname tai, ką šiandien turime, nes komisija yra neveiksni. Antra, Seimo valdyba sudaro grupę keisti Operatyvinės veiklos įstatymą, kad būsimoji komisija galėtų dirbti, ir toliau ieškome visų sprendimų būdų“, – sakė parlamento vadovė.

Ji teigė, kad kol kas nesutariama, ar parlamentinę operatyvinių subjektų kontrolę turėtų vykdyti speciali komisija, ar NSGK pakomitetis.Tačiau, anot I.Degutienės, bet kuriuo atveju – svarbiausia, kokie žmonės atliks tą kontrolę.

„Beveik visi NSGK nariai pasakė vieną labai aiškų atrankos kriterijų – kad tai būtų Seimo narys ne pirmos kadencijos, kad būtų turintis parlamentinės patirties. Kad nebūtų atstovavimas frakcijoms, o galbūt būtų aukščiausio lygmens frakcijų vadovai, tai yra partijų pirmininkai, pavaduotojai, frakcijų seniūnai. Be to, į tą pakomitetį ar komisiją nariai būtų tvirtinami slaptu balsavimu“, – vardijo Seimo pirmininkė.

 Pasak jos, performuotos komisijos ar pakomitečio nariais galėtų būti tik „aukštos reputacijos, patikimi, politiškai brandūs, o neatsitiktiniai žmonės, kurie yra šioje komisijoje“. „Turi būti abipusis pasitikėjimas ir tiems, kas naudojasi parlamentine kontrole, turi gauti slaptą informaciją, ir tiems, kurie ją teikia. Kai trūksta abipusio pasitikėjimo, negalime pasiekti norimo rezultato“, – kalbėjo I.Degutienė.

Jos teigimu, kad dabartinė Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija nėra pajėgi tinkamai atlikti savo pareigų, parodė jos pradėti, bet nebaigti tyrimai. Mat pagal dabartinius komisijos nuostatus jos nariai negali gauti operatyvinės informacijos iš specialiųjų tarnybų.

Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas Aleksandras Sacharukas siūlė pasinaudoti Vokietijos patirtimi. Šioje šalyje operatyvinės veiklos subjektų darbą kontroliuojančią komisiją sudaro vos penki nariai, tačiau jais visiškai pasitiki ir politikai, ir specialiosios tarnybos.

A.Sacharukas mano, kad Lietuvos Seime tokį darbą turėtų daryti speciali komisija, o ne NSGK pakomitetis. Mat operatyvinės veiklos subjektai yra šeši. Pagal dabartinį komitetų kompetencijos pasiskirstymą TTK prižiūri visų teisėsaugos institucijų darbą, o NSGK – Valstybės saugumo departamento ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamentą prieš Krašto apsaugos ministerijos veiklą.

„Jeigu parlamentinę kontrolę perduosi vienam iš komitetų, pilnos kontrolės nebus“, – teigė A.Sacharukas.

Tuo metu NSGK pirmininkas Arvydas Anušauskas mano, kad operatyvinės veiklos kontrolę turėtų atlikti NSGK Saugumo pakomitetis, nes dabartinė Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija esą ir taip dažnai dubliuoja NSGK darbą.

Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija Seime veikia nuo 2003 metų lapkričio, bet, anot I.Degutienės, jokios jos veiklos nematyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių